Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie Lubisz Ptaszników ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów
  • Ską…d:Gorny Sląsk

Napisano 21 czerwca 2009 - 02:59

W moim pierwszym Arcie chce wam przedstawić pająki ptaszniki należące do rodziny Theraphosidae

Ptaszniki w śród społeczności nie cieszą się wybitna sympatia budzą lek i odrazę wykorzystywane często w filmach głownie horrorach thrillerach jako bezwzględni zabójcy. Na szczęście są ludzie którzy uważają są za wręcz piękne i nie zwykłe

Kilka słów o ewolucji ptaszników

Otóż trudno jest jednoznacznie określić kiedy te wspaniale stworzenia pojawiły się na ziemi można przypuszczać ze pojawiły się pod koniec epoki karbonu (który zaczął się ok. 345mln. Lat temu i trwał ok. 65 mln. Lat) dokładne prześledzenie całej ewolucji ptaszników moim zdaniem jest nie możliwe ! ponieważ są miękkie, nie posiadają kości. Przypuszczam ze ptaszniki niewiele się zmieniły od tego czasu. Po rozpadzie olbrzymiego lądu i oddryfowaniu obu Ameryk ptaszniki rozdzieliły się na 2 linie ewolucyjne – starego i nowego świata, te pierwsze nie są tak zróżnicowane jak potomkowie nowego świata u których pojawiła się nowa forma obronna – wyczesywanie włosków parzących z odwłoka stosowana u ptaszników naziemnych. Pająki zakorzenione w starym świecie są bardzo agresywne! (sam posiadam 2 ptaszniki ze starego świata xD) pozbawione możliwości ucieczki prezentują kły jadowe podnosząc przednie odnóża gdy napastnik nie ustępuje zaniepokojony ptasznik błyskawicznie atakuje wstrzykując jad który posiada neurotoksyny. Najbardziej jadowite rodzaje ptaszników starego świata Poecilotheria Heteroscodra oraz Stromatopelma

Środowisko życia oraz zwyczaje

Człowiek który nie ma jakiejkolwiek wiedzy na temat ptaszników zawsze będzie myślał ze jest on zagrożeniem dla niego. Ponieważ wie on jedynie tyle ze ptaszniki są „be” . Ptaszniki zamieszkują bardzo wiele biotopów w których człowiek nie miał by najmniejszych szans przeżycia. Zaczynając od wysokich gór idąc przez piaszczyste tereny kończąc na amazońskiej dżungli. Ptaszniki można podzielić na 3 „klasy” Naziemne te w większości nie są zbyt agresywne wola wyczesać włoski parzące będąc w niebezpieczeństwie. Jednak w klasie naziemnych spotyka się rodziny które nie są już tak łagodne jak baranki : ). Druga z pośród 3 klas ptaszników wyróżnia się nadrzewne. Moim zdaniem najciekawsze ptaszniki te nie wyczesują włosków parzących wyjątkiem może być Rodzaj Aviculariinae które bardzo rzadko w ten sposób się bronią. Sporo rodzajów „nadrzewniaków” robi sobie pajęczynowe gniazda. Ptaszniki nadrzewne zdolne do skoków z miejsca jak i z biegu na dosyć spore odległości. Cała klasa moim zdaniem jest zdolna do lotu ślizgowego czyli do pokonywania bardzo dużych odległości lecąc, w terrarium niemożliwe ze względu na zbyt mała przestrzeń. To do tej klasy należy wiele bardzo szybkich i agresywnych ptaszników starego świata! Ostatnia klasa są ptaszniki podziemne prowadza one bardzo skryty tryb życia stosunkowo rzadko wychodząc ze swoich tuneli które kopia na dosyć dużą głębokość w czym pomagają im dobrze wykształcone przednie odnóża. W tej klasie nie spotkamy gatunków słabo jadowitych potulnych jak baranki czy tez powolnych i z tego względu nie nadają się one dla początkujących terrorystów

Narządy zmysłów ptaszników

Węch narządy węchowe u ptaszników są zlokalizowane na górnej stronie stopy

Smak odbierany jest przez komórki smakowe zlokalizowane są one w gardzieli

Wzrok zmysł ten u ptaszników służy jedynie do rozróżniania dnia od nocy

Dotyk jest podstawowym zmysłem ptaszników, trichobotia - włoski pokrywające całe ciało odpowiedzialne są za odbieranie drgań powietrza. Dodatkowym zmysłem dotyku jest pajęczyna ptasznik będąc na „dywaniku” ze swojej pajęczyny określa jak duża jest ofiara jak szybko się porusza oraz kiedy jest najbliżej niego samego ustalając jednocześnie odpowiedni czas kiedy zaatakować ofiarę w przypadku gdy jest głodny : )

1 zdjęcie przedstawia samca i samice Poecilotheria metallica
2 zdjecie Stromatopelma calceatum
3 zdjęcia Heteroscodra maculata
4 zdjęcie Ceratogyrus marshalli
5 zdjęcie Haplopelma lividium

Zapraszam do dyskusji na wszystkie pytania postaram sie odpowiedziec :)

nie oburzac sie o bledy xD zapomnialem dac komus sprawdzic zanim opublikowalem ;f sorki

Blibliografia:
www.arachnea.org
własna głowa i jej szare komorki no poprostu mam tyle wiedzy na ten temat co poradze ?

Załączone pliki

Użytkownik KoNiO edytował ten post 21 czerwca 2009 - 03:10

• 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#2 Dejdaaa

Dejdaaa

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 600 postów
  • Ską…d:Białystok

Napisano 21 czerwca 2009 - 03:08

Hahaha szacun dla ciebie ze wo gulę umiesz pisać B) . Jak dla mnie takie sobie nie przepadam za tym. Mogę wyjść na sadystę czy coś, ale jak widzę pająka to go kapciem albo z buta i po problemie. Widać ,że dużo pomocy używałeś z encyklopedii jakiejś, ale i tak pogratulować.

Użytkownik Dejdaaa edytował ten post 21 czerwca 2009 - 03:09

• 0
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Fikus

Fikus

Pułkownik

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3 378 postów
  • Ską…d:Częstochowa

Napisano 21 czerwca 2009 - 03:13

Bardzo fajnie zrobione, wiadomo, że na czymś bazowałeś, ale przynajmniej nie zżynałeś zdań po zdaniu :)

Schludnie zrobione, nie wiele błędów co jest dużym plusem.

Co jest bardzo ważne dla mnie, że masz jakąś swoją pasję i w niej siedzisz dość głęboko. To się ceni, że wybijasz się w danej dziedzinie.

Wracając do tematu, mnie niezbyt on interesuje i pająki niestety budzą we mnie dość skrajne emocje, ale co kto lubi przecież. Co nieco chociaż wiem o Ptasznikach już :]

Dobra robota :)
  • 0
Dołączona grafika

#4 thoughtless

thoughtless

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 156 postów
  • Ską…d:Lębork

Napisano 21 czerwca 2009 - 03:30

Konio, wielki szacun: Grupa: Members

Dość fajny art ;) mi się spodobał
  • 0

#5 ReV

ReV

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 955 postów
  • Ską…d:Bielsko-Biała

Napisano 21 czerwca 2009 - 03:40

one sa takie wielkie jak duzy plytki talerz nie? ;D

i podobno nie sa jadowite za bardzo ;p bieda by byla pewnie takiego zdeptac
  • 0
Dołączona grafika

ŚWIREQ & rev FTW

Dołączona grafika Dołączona grafika

#6 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 21 czerwca 2009 - 04:05

absolutnym rekodzista wśród wielkosci w cm jest rodzaj Theraphosa :) wystepuja tu 2 gatunki T. blondi T. T. apophysis kły jadowe dochodzace do 2 cm ! jad jest stosunkowo słaby ale za to ilosc jaka zostaje wstrzyknieta jest duza powoduje dosyc duzy ból opuchlizne itp w
rev w arcie masz ze sa ptaszniki bardziej jadowite i mniej nie przeczytales uwaznie

miałem T.blondi po niestety zdechła mi odrazu po 4 wylince :(

Użytkownik KoNiO edytował ten post 21 czerwca 2009 - 04:06

• 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#7 mJm

mJm

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Ską…d:Kielce

Napisano 21 czerwca 2009 - 04:52

No no ciekawy artykuł na tawernie :) kOnio się postarał :D
Ja tak średnio przepadam za pająkami a że nie mam teraz czasu to sprzedałem prawie wszystkie ;( Została mi tylko Geniculata L9 :P
  • 0
jazda, jazda, jazda, jazda!!...

Dołączona grafika

#8 fukacz

fukacz

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 574 postów
  • Ską…d:CZLDZ

Napisano 21 czerwca 2009 - 05:56

kto by pomyślał, że przeczytałem z zaciekawieniem :O

serio fajnie napisane ;)
  • 0

Dołączona grafika

NEVER GIVE UP!

#9 czapka style

czapka style

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 398 postów
  • Ską…d:Kalisz

Napisano 24 czerwca 2009 - 03:38

Zdechl ci konio bo to samiec byl..... brat to hoduje mial 10 ale wydal i sprzedal zostalo mu 5, lubie je ogladac jak dostaja jedzonko. Pamietam jak w 5 ogladalismy walke smithi'ego z konikiem polnym. Z 10 min sie meczyl ale wygral xD. fajny artykul.
  • 0

#10 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 06:35

Capka :) to jest nie mozliwe to co teraz napisales :) nawet jezeli to byl samiec ( nie wiem bo go nie sexowalem) to gdzie taki maluch mogl mi zdechnac tylko dlatego ze byl samcem ? mozna gdybac dlaczego zdechl moze jakis slaby osobnik moze cos innego
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#11 Dejdaaa

Dejdaaa

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 600 postów
  • Ską…d:Białystok

Napisano 24 czerwca 2009 - 06:44

Nie ma pewności czy go sex owałeś czy nie :D. Są jakieś ptaszniki co ich jad jest śmiertelny?. Chodzi mi o 1 ukąszenie ilośc wstrzykiwanego jadu obojętne. Jeśli są to z jakiej grupy (tych chowających się , łażących, czy wiszących z ostatnim to nie wiem B)). Thx za info, z ciekawości pytam.
  • 0
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika

#12 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 08:26

jezeli jestes uczulony na jakikolwiek skladnik wstrzykiwanego jadu a ukasil cie to po:
1 NIE PANIKUJ ! panika podnosi adrenaline co za tym idzie krew szybciej krazy i jad szybciej sie rozprzestrzenia
2 dzwon do szpitala bo to jest naprawde walka o zycie ! moze napisze kiedys art o tym co sie powinno robic w takich przypadkach narazie mam inny plan na art :) bo widze ze jest w miare zainteresowanie

najwieksza ilosc wstrzykiwanego jadu moze zaaplikowac T.blondi pomysl sobie 2 cm kły jadowe :) i ile ona tego jadu tam ma :D

dejda kazda klasa naziemne nadrzewne podziemne ma takie rodzaje ze sa dosyc jadowite u naziemnych np Ceratogyrus spp. u nadrzewnych Poecilotheria spp. Heteroscodra spp. a u podziemnych wszystkie maja dosyc silny jad :)

gwol scislosci spp. oznacza to samo co rodzaj czyli np: rodzaj Poecilotheria , Heteroscodra itd
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#13 palacz

palacz

Kapitan

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 911 postów
  • Ską…d:Kraków

Napisano 24 czerwca 2009 - 08:45

jezeli jestes uczulony na jakikolwiek skladnik wstrzykiwanego jadu a ukasil cie to po:
1 NIE PANIKUJ ! panika podnosi adrenaline co za tym idzie krew szybciej krazy i jad szybciej sie rozprzestrzenia

HEHEHE a pomyśl... wiesz ze jesteś uczulony i nie panikujesz?? :)

mogę edytować ufff:) dla mnie posiadanie pająka to tak jak np. posiadanie amstafa czy pitbula... tak samo agresywne i śmiertelnie groźne

Użytkownik pale bo lubie edytował ten post 24 czerwca 2009 - 08:59

• 0

ws2xe1.jpg

#14 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 08:55

dlatego nie robie testow :P XD
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#15 ulti

ulti

Porucznik

• Vip
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 078 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 09:04

Ogladalem jakis czas temu program o pająkach na discovery i była tam mowa o jakims pająku który ma jad 18 razy silniejszy od czarnej wdowy. Nie pamietam jak sie ten pajączek nazywał ale coś mi sie kojarzy że w nazwie było "pustynny, pustelnik" albo jakos tak.
  • 0
bzzzzzzzzyyyy

#16 se lamie se

se lamie se

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 084 postów
  • Ską…d:Czechowice-Dziedzice

Napisano 24 czerwca 2009 - 09:23

wałęsak Brazylijski sie zwal ten pajak :P
  • 0

Dołączona grafika

#17 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 09:44

wlasnie czesciowo pisze o nim art dla was ;p btw ultas jak pustynny to moze hmmm go opiszesz chociaz ? a ty sls skad wiesz ? :P

tak mi sie go fajnie pisze ze to jest masakra nie moge skonczyc :D ale bedzie sie go wam fajnie czytalo :P

Użytkownik KoNiO edytował ten post 24 czerwca 2009 - 09:48

• 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

AVEEE

#18 ulti

ulti

Porucznik

• Vip
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 078 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 09:48

Pustelnik sie wałęsa więc byłem blisko :D patrze po zdjęciach to wydaje mi się ze to wlasnie ten.

Ogolnie to wole węże ;p

Użytkownik ulti edytował ten post 24 czerwca 2009 - 09:51

• 0
bzzzzzzzzyyyy

#19 KoNiO

KoNiO

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 028 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 10:02