Skocz do zawartości


Zdjęcie

[PHP] Sprawdzanie typu pliku i przypisywanie do niego rozszerzenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 ShataN

ShataN

    Kapitan

  • Vip
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Skype:mr__diablo
  • Ską…d:Białystok

Napisano 14 lipiec 2010 - 01:01

Od 2 dni głowie się nad tym jak mam napisać funkcję, która po pobraniu typu pliku za pomocą funkcji.
$_FILES ['plik'] ['type]

Porówna ją z tablicą
$mimes = array( 'bmp'	=>	'image/bmp',
'gif' => 'image/gif',
'jpeg' => array('image/jpeg', 'image/pjpeg'),
'jpg' => array('image/jpeg', 'image/pjpeg'),
'jpe' => array('image/jpeg', 'image/pjpeg'),
'png' => array('image/png', 'image/x-png'),
'tiff' => 'image/tiff',
'image/jpeg' => 'jpg',
'image/jpg' => 'jpg',
'image/pjpeg' => 'jpg',
'tif' => 'image/tiff')

Jakieś pomysły? Potrzebne jest mi to, aby na końcu nazwy pliku dopisać rozszerzenie, ponieważ zmieniam nazwę pliku.
$plik_nazwa = uniqid()."_".date('Y-m-d').".".$plik_ext;


PS. Oczywiście mogę zbudować inaczej tablicę mimes

Użytkownik ShataN edytował ten post 14 lipiec 2010 - 01:02

  • 0

#2 Blood

Blood

    Kapitan

  • Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1330 postów
  • Ską…d:Warszawa

Napisano 14 lipiec 2010 - 04:01

Jak już masz rozszerzenie to sprawdzaj je może zwykłym if? Nie masz tutaj wielu rozszerzeń, więc bardzo praco, ani czasochłonne to nie będzie.
  • 0

Dołączona grafikaDołączona grafika Blood was here.


#3 ShataN

ShataN

    Kapitan

  • Vip
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Skype:mr__diablo
  • Ską…d:Białystok

Napisano 14 lipiec 2010 - 04:09

Akurat już to zrobiłem wszystko bez IF-ów, a poza tym ja go przygotowuje na razie w takiej formie, a potem będzie on troszkę bardziej rozbudowany, więc raczej na IF-ach odpada.
  • 0

#4 Owi

Owi

    Administrator

  • Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6326 postów
  • Ską…d:Białystok

Napisano 14 lipiec 2010 - 04:31

Co oznacza stwierdzenie "porówna ją z tablicą"??

Jezeli chodzi o to czy znajduje sie w tablicy to wtedy[
if(in_array($zmienna, $mimes))
{
 tu kod jezeli znajduje sie to w tablicy
}

jezeli chcesz wyciagnac tylko i wylacznie rozszerzenie oryginalne (nie patrzac na mime) to wystarczy do tego implode
$dupa = implode('.', $nazwa_pliku)
$wtedy dupa[1] bedzie rozszerzeniem o ile plik nie ma dodatkowych kropek w nazwie...
jezeli ma to wtedy count($dupa) i ost index jest rozszerzeniem

ale najpierw doprecyzuj co chcesz tak naprawde zrobic
  • 0
Dołączona grafika

..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0