![Dołączona grafika](http://terytoria.com.pl/userfiles/image/ksiazki/311.jpg)
Solidarność i Duma
"Pisanie nie jest moją pasją. Polska jest moją pasją. Brzmi pretensjonalnie, ale nic na to nie poradzę - tak jest. Jestem pewien, że każdy z Was powie to samo o sobie, nawet jeśli dziś czujemy wszyscy obok dumy - złość." Donald Tusk
Książka wydana w 2005 roku autorstwa ówczesnego vicemarszałka senatu a obecnie premiera Rzeczpospolitej Polskiej Donalda Tuska.
W książce autor opisuje sytuacje polityczno-społeczną naszego kraju ostatnich 25 lat. Pokazuje swój punkt widzenia i jak sam przeżył ostatnie ćwierć wieku. Oprócz tego napisał czego wymaga od nas Polska i wyraził osobistą refleksję na temat rządów lewicy. Donald Tusk wyznaje, że czuje obowiązek świadka i uczestnika wydarzeń, które mają wpływ na historię i przyszłość Polski.
Książka jest wspaniała. Jeżeli jest ktoś kogo interesuje otaczająca nas rzeczywistość, polityczna przeszłość i społeczeństwo to zainteresuje go na pewno. Zachęcam do przeczytania. Nie sądzę, że ją ktokolwiek czytał. Wiem, że nie interesuje może niektórych dział Polityka, ale książka nie jest skupiona na tym jednym. Warto zobaczyć jak nasz premier sprawdza się w pisaniu. Mnie się podobała bardzo i polecam.