FOXNews.com - Gadget Graveyard: 10 Technologies About to Go Extinct
Co o tym myślicie?
1. Telefon stacjonarny - faktycznie, komórki wypierają standardowe telefony ale nie uważam, że w wielkim stopniu. Spójrzcie choćby na większe/mniejsze firmy, dla których taki sposób kontaktu jest mocno wskazany (centrale telefoniczne rox)
2. Dyskietki - tu chyba nie ma co się dużo rozpisywać, chociaż ZUS twierdzi inaczej

3. Zegarki na rękę - w pewien sposób to luksus. Osobiście nie używam zegarka tego typu, ale gdy tylko jakiś ładny dostanę to nie opuści mojego nadgarstka

4. Odtwarzacze VHS - to już chyba zniknęło prawie na dobre. W wypożyczalniach mało co jest kaset, półki zawalone DVD i rzadziej CD. Chociaż z drugiej strony to zapis na taśmie, bardziej trwały..
5. Pagery - w Polsce to prawie w ogóle się nie przyjęło, więc nie ma co się rozpisywać.
6. Aparaty analogowe - super rzecz, film jest bardziej trwały niż zapis na CD czy tam DVD ale wywołać można też cyfrowe zdjęcia.
7. Maszyny do pisania - widywane przeze mnie ostatnio częściej w starych amerykańskich filmach podczas rozpraw sądowych niż gdziekolwiek indziej

8. Walkman - mogę śmiało powiedzieć że grubo wyparty przez odtwarzacze typu mp3/mp4, chociaż sama idea zostaje. Sam mam takie urządzonko gdzieś w kartonach

9. Internet wdzwaniany - zmora starszych internautów, 0202122 to chyba każdemu utkwiło w pamięci, tak jak i zawrotna prędkość. W późniejszym terminie zastąpiona częściowo przez pakiety, lecz teraz to rzadkość

10. Płytki DVD - może i w USA to już bardziej zaawansowane stadium przechodzenia na BlueRay albo inne , lecz tutaj to nadal jedne z bardziej użytecznych nośników jedno-/wielorazowego użytku. W końcu nagrywarki dvd są tanie jak barszcz

Zachęcam do wypowiadania się