Zakłady bukmacherskie
No więc co to takiego? Jest to zakład pomiędzy klientem, a firmą bukmacherską, która oferuję zdarzenia głównie ze świata sportu, o to czy np. mecz zakończy się określonym wynikiem. Istnieją 2 rodzaje bukmacherów, oba mają plusy i minusy:
-naziemni, to po prostu tacy którzy mają swoje oddziały w określonych miejscach, aby coś obstawić musisz się do nich pofatygować. Dużym minusem „naziemnych” jest pobieranie 10% od twoich wygranych ( przypuśćmy stawiając 100zł , i wygranej 150zł , odejmujemy 15zł i możemy odebrać swoje 135zł.) Plusem jest to, że po prostu do nich idziesz, wybierasz zdarzenie i wnosisz zakład bez zakładania żadnych kont i innych dupereli.
-internetowi, bukmacherzy którzy nie mają swoich oddziałów, po prostu zakładasz konto na określonej stronie, wpłacasz pieniądze i możesz typować. Bardzo dużym udogodnieniem takiego typowania jest to , że nie żeby sobie coś „puścić” nie musząc wychodzić z domu, a typować możesz o każdej godzinie dnia i nocy. Mają bardzo bogate oferty, rożno rodne zdarzenia, których na razie nie możemy ujrzeć u naziemnych, można typować LIVE, czyli w trakcie rozpoczętego meczu. Gdy wpłacisz do nich pieniądze, prawie każdy internetowy bukmacher podwaja ci ją przy pierwszym depozycie( maksymalnie 150zł, zależy gdzie, jedni mają trochę więcej, drudzy mniej) , ale nie myślcie, że wpłacicie do nich 100zł, oni wam dadzą kolejne 100zł i będziecie mogli kasę wyciągnąć

Osobiście gram u naziemnych i internetowych, zależy od sytuacji. Co kto lubi, ale jak wygrywasz u naziemnego to kasa jest od razu w ręku, a nie na ekranie monitora

Typowanie
Typujemy bardzo dużo różnych zdarzeń, ale podstawowe to tzw. 1x2.
Posłużę się tutaj przykładowym meczem
Real Madryt (gospodarz) – FC Barcelona(goście) kursy: 1 – 2.20 x – 3.50 2 -2.40
1 – obstawiasz, że zwycięży Real Madryt, kurs 2.20, stawiając 10zł wygrywamy 22zł.
X - obstawiasz, że będzie remis, kurs 3.50, stawiając 10zł wygrywamy 35zł
2 – obstawiasz, że wygra FC Barcelona, kurs 2.40, stawiając 10zł, wygrywamy 24.
Są także inne zdarzenia, które można obstawiać w meczach, np. under (poniżej) i over (powyżej) 2,5 gola ( określona linia, są też linie 1,5 ; 3,5 itd. ) A co to znaczy , że np. będzie poniżej 2,5 gola, skoro 0,5 gola nie da się strzelić? A to, że jeśli padną 1, 2 lub nie będzie bramek to będziemy mieć under 2,5 i nasz zakład będzie wygrany. Tak samo w przypadku over 2,5, jeśli będzie więcej niż 2 gole ( 3,4,5,6 itd.) wtedy wygramy.
Możemy obstawiać także:
- wynik HT 1x2, czyli kto będzie prowadził do przerwy meczu
-połowa pełny czas, czyli jaki wynik będzie do przerwy , a jaki na koniec meczu, np. X/2 , czyli do przerwy będzie remis, a mecz wygrają goście, zazwyczaj takie zakłady mają największe kursy i takie najciężej trafić

- podwójna szansa, czyli tzw. zakład z podpórką, jeśli nie jesteśmy pewni że gospodarz spotkania wygra swój mecz możemy postawić zakład 1x, który będzie wygrany w przypadku wygranej gospodarzy i remisu
-dokładny wynik, to zakłady dla hardcorów, jest bardzo trudno trafić dokładny wynik aczkolwiek kursy zachęcają do takiego ryzyka

-dokładny wynik do przerwy, to samo co wyżej tyle, że wynik to przerwy
-bramki w sumie ( zależy gdzie, ale zazwyczaj mamy do wyboru: 0 lub 1 bramka, 2 lub 3 bramki, 4 lub więcej)
-gospodarze(lub goście) strzelą bramkę ? tak /nie
-Która drużyna pierwsza zdobędzie bramkę?
I można tak wymieniać bardzo długo, wszystko zależy od rangi spotkania i ligi, im większa ranga tym więcej zdarzeń.
Zakłady można łączyć w tak zwane kupony kombinacyjne, czyli składające się z więcej niż 1 zdarzenia, ale nie wolno posatwić np. 2 zdarzeń z jednego meczu. Można łączyć zakłady z różnych meczów,a kupony z jednym zdarzeniem nazywamy singlami. Istnieją też zakłady systemowe, np. 6/7, wybieramy 7 zdarzeń, i mamy prawo nie trafić 1 meczu, jeśli trafimy wszystkie wpadnie trochę kasy, a jeśli trafimy 6/7 to będzie to trochę mniej, ale nie przepadam za tego typu kuponami. Preferuję single, duble i triple, sporadycznie quadruple. Więcej niż 4 zdarzenia to tak zwane taśmy, potrzeba dużo szczęścia, żeby coś takiego trafić
Co obstawiać?
Nie polecam obstawiania Ligi Mistrzów w fazie grupowej i w dalszych fazach, gdyż po prostu nie da się przewidzieć co się stanie i są to najbardziej nieprzewidywalne mecze, tak samo z meczami na szczycie w poszczególnych ligach, tj. angielskiej, niemieckiej, włoskiej itd. Lepiej po prostu przeanalizować pojedynek średniaków z ligi, może w którymś jest plaga kontuzji, któryś zespół jest na fali itp. bo tak jak mówię, np. w meczu Man Utd – Chelsea może zdarzyć się wszystko , może być 4:0 i 0:4 , a kursy na przykład na 1 są zazwyczaj w granicach 2 – 2.40, dlatego polecam grać troche inne spotkania i omijać hity. Na wczorajszy mecz Lechii z Carcovią kurs na Lechie wynosił 3.30, więc to był prezent od bukmacherów i właśnie na takie mecze trzeba zwrócić szczególną uwagę.
I pamiętaj! Nie ma pewniaków, są tylko typy wielce prawdopodobne i nigdy nie ma 100% szans na jakieś spotkanie ( no chyba, że mecz jest ustawiony

Stawkowanie
Najlepiej jeśli wyznaczymy sobie swoją stała, standardową stawkę. Powiedzmy, że nasz kapitał to 100zł. I teraz, możemy sobie wybrać, czy naszą stała będzie 10zł, 15zł czy więcej. Przykładowo, ja wezmę swoją średnią stawkę na 10zł. I tak, jeśli będę grał coś bardziej ryzykownego , stawkę obniżam do 5zł, a jeśli mam kupon naprawdę solidnie przemyślany to gram to za 15zł lub 20zł. I najlepiej ustawiać sobie właśnie w taki sposób stawki od własnego budżetu. Broń boże nigdy nie wolno grać za wszystko co się ma na koncie! To jest samobójstwo, raz ci się może poszczęścić, a na drugi raz nie zostanie ci nic. Nie rozważne jest też granie za połowę budżetu
Gdzie zacząć?
Dla początkujących najlepszym bukmacherem (mam na myśli internetowe) będzie bet-at-home. Przyjazna i prosta strona, pozwoli bez problemu zacząć obstawiać i poznać podstawy. Ten bukmacher ma dużą ofertę, są praktycznie wszystkie ligi te co oferują inni bukmacherzy, ale tutaj nie mają do jednego meczu wielu zdarzeń w przeciwieństwie do np. expekta. Ten oraz dwa inne, expekt i bet365 są dla mnie najlepszymi w necie.
Pamiętam jak zaczynałem w pierwszy dzień puściłem 20 kuponów po 1zł, i praktycznie na każdym powtarzały się niektóre mecze, to był taki mix, co 1 nie wszedł od razu wchodziłem na stronę i puszczałem nowy chcąc się odegrać i tym sposobem po pierwszym dniu już byłem na minus

Jestem bardzo ciekawy czy ktoś z was typuje, jeśli tak to niech się wypowie. Zapraszam do komentowania.