na początek uzyję kawałek starego tematu tyra, który powstał już jakiś czas temu, lecz chyba nie dane wam było go zobaczyć:
Co kilka miesięcy wraca temat serwera dedykowanego dla Tawerny, który zapewniłby nam możliwość rozwoju. Serwer CS jest oczywiście fundamentem istnienia społeczności tawerna-cs.org, ale wielu z nas nie gra w Counter-Strike od dawna. Są inne gry, w które grywamy lub chcielibyśmy grać. Jest co prawda wiele różnych serwerów, ale nie ma to jak u siebie i ze znajomymi. Sądzę, że wielu stałych graczy odeszło również z tego powodu, że przestali grać w CS i związali się z innymi społecznościami.
Maszyna dedykowana, na której działałby serwer CS oraz w zależności od naszych upodobań dwa lub trzy inne serwery byłaby najlepszym rozwiązaniem. Wszystko rozbija się jednak o koszty. Pamiętamy historię naszego serwera COD4, musieliśmy zaprzestać wynajmu, ponieważ nie było nas na niego stać. Jakikolwiek serwer wymyślimy zanim stanie się popularny braknie nam funduszy na jego istnienie.
Wielokrotnie przeszukiwaliśmy wraz z #HA Owi oferty serwerowni wynajmujących maszyny. Rozsyłaliśmy zapytania do różnych firm z prośbami o wsparcie. Nikt nie jest zainteresowany wyłożeniem pieniędzy na nowy serwer, który nie ma jeszcze graczy. Jedynym sposobem wydaje się namówienie jakiejś firmy – providera internetowego na udostępnienia nam łącza.
Co nam potrzeba ?
Maszynę jestem w stanie zorganizować, więc sprzęt mielibyśmy własny.
Potrzeba nam w zasadzie tylko wolne gniazdo w routerze, zasilanie i kawałek podłogi żeby postawić sprzęt. Najważniejsze jest łącze. Dla jednego serwera CS – min 5mbit w obie strony, ale żeby nie spadało poniżej 3mbit (CIR). Transfer wyniesie ok. 300GB/mc.Każdy następny serwer potrzebuje 2mbit pasma,
Dla 3 serwerów wystarczy więc podpięcie pod 10mbit port routera z 5mbit CIR i transferem 1000GB/mc
Co możemy dać ?
Miejsce na reklamę na forum i serwerach, również w nazwach serwerów oraz nie więcej jak 250zł / mc abonamentu brutto.
Nie chcemy więc wszystkiego za darmo, część kosztów możemy pokryć. Na całość kosztów nas nie stać. Z tego co ustaliliśmy usługa kolokacji w kształcie jak wyżej kosztowałaby ok. 100zł / mc za 1mbit.
Stąd apel do wszystkich aby się rozejrzeli, może ktoś ma kogoś znajomego, kto mógłby nam pomóc…
I tak samo teraz ten temat powrócił. Zgodnie z dyskusją tutaj http://tawerna-cs.or...?showtopic=4595 wybralismy jednoglosnie rozwój w kierunku innych gier takich jak Battlefield2 czy tez (zdecydowana większością głosów) Modern Warfare 2.
Niestety jak zawsze temat rozbija się o pieniądze bądź też lokalizację. Niestety wszelkie oferty które pozwoliłyby nam postawić oba wymienione wyżej serwery wynosza od 600zl w górę na miesiąc. Jest to znacznie powyżej tego co moglibyśmy z tyrem uciągnąć.
Ostatnio wypatrzyliśmy pewne oferty, które mogłyby nam wystarczyć (musielibyśmy to sprawdzić na zywo) ale to nadal jest koszt w granicach 350zł miesięcznie.
Powstaje pytanie - "dlaczego nie na przykład w gamesnecie?" A odpowiedz jest bardzo prosta. Gry takie jak Battlefieldy czy Cody do obsługi gier multiplayer korzystają z tzw botów. Jest to odpowiednik AMXXa w csie. Niestety te boty to są oddzielne programy napisane najczęściej w pythonie i korzystające z mysqla. Odpowiedzcie sobie sami na pytanie - która hostownia zgodzi się na odpalenie dwóch dodatkowych procesów na maszynie? Zadna. Wiem doskonale, ponieważ jak na Tawernie był Cod4 to chciałem coś takiego wprowadzić niestety nikt się nie chciał zgodzić na to. Kolejną sprawą jest kwestia rozwoju. Dobrze wiecie jakie możliwości rozwoju mielibyśmy posiadając dedyka (bądź VPSa) a jakie posiadając tylko taki serwer gier. Zmiana modyfikacji, rozbudowa serwerów, zmiana gry - wszystko bez najmniejszego problemu - oczywiscie jakieś nakłady czasowe trzeba by było ponieść ale ine wiązałoby się to z niczym innym.
I teraz zmierzam ku końcowi:
Jak wiecie gdy stawiałem Tawernę już ponad 2,5 roku temu to znalazła się grupa graczy, którzy byli skłonni razem finansowo wesprzeć cały projekt tak, że udało się nam dojść do obecnego momentu - gdzie Tawerna mniej lub bardziej finansuje się sama. Wtedy pomógł nam fakt, że tyro założył za nas blisko 3tys zł, a myśmy go potem spłacali. (chociaż nie wszystko zostało spłacone). W tej chwili też by była podobna możliwość, abym ja z tyrem założył powiedzmy za pół roku wynajmu dedykowanego serwera, ale musiałaby się znaleźć grupa zainteresowanych graczy chętnych nie tylko wspomóc nas finansowo, ale również organizacyjnie (granie, administracja) tak aby za te pól roku - rok serwer dał radę utrzymać się sam.
I teraz pytanie:
- czy byłby ktoś zainteresowany?
- może ktos ma dojscia do tanszych serwerów dedykowanych?
- może ktoś może załatwić dostęp do 6/6 mbitowego łącza? Mamy sprzęt - potrzebne jest nam łącze, jakąs sumę możemy za nie zapłacić.
- może ktoś zna firmy które mogłyby nas w jakikolwiek sposób wspomóc?
Od razu mówię - to już będzie jedna z moich ostatnich inicjatyw na tawernie. Teraz wykańczam projekt, który ujrzycie niedługo. Włożyłem w to niemało pracy.
Mam żonę, dziecko, firmę w której muszę zarywać noce. Nie mogę sobie pozwolić na wywalanie czasu i kasy w eter.
Jeżeli kwestia rozwoju w kierunku innych gier nie wypali to zaprzestaniemy zbiórki kasy na tawernę i serwer zostanie zamknięty z końcem następnego półrocza.
Cs się kończy i nie pozwolę, aby projekt na który poświęciłem (i nie tylko ja!) kawał mego życia (kilka tysięcy godzin pracy) i bardzo dużo pieniędzy staczał się po równi pochyłej.
Głupio to zabrzmi, ale wolę "odejść gdzieś na szczycie, niż zamknąć z konieczności"
Pis and ałt