Polska piłka (temat zbiorczy)
Napisano 09 czerwca 2010 - 08:57
Meczu u21 nie widziałem to wstrzymam się od komentarzy, ale wczorajszy mecz z Mistrzami Europy wywołał u mnie śmiech... Nasi nie potrafili wymienić 5 podań po ziemi na 2-3 kontakty w środkowej strefie boiska, a ponoć filozofia gry Smudy to gra piłką? ktoś mydli nam oczy? czy na rodzimych ME czeka nas klęska po całości jak w Austrii i Szwajcarii? Nie zdziwie sie...
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:05
Żeby coś się zmieniło w naszej "kopanej" to potrzeba rozwalić PZPN.
http://sport.onet.pl...,wiadomosc.html
Mądrze gada.... pzpn pzpn j^%$ć j^%$ć pzpn!
Użytkownik kiliman_jaro edytował ten post 09 czerwca 2010 - 09:06
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:09
pomijajac aspekty szkoleniowe o ktorych tu nie rozmawiamy, pzpn poszedl na reke opinii publicznej i wybrał Franza.
Wstydze sie, czytajac newsa, że Polska U21 przegrywa z potęgą światowej piłki - Luksemburgiem
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:17
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:18
Reprezentacja jest w mocno przebudowanym skladzie, teraz jest czas na szukanie zawodnikow i rozwiązań taktycznych, wierzę że Smuda odpowiednio przygotuje zespół na ME2012 i przy dopingu wspaniałych kibiców i wypełnionych stadionach nasi powalczą i pozostawią po sobie bardzo dobre wrażenie.
Odnośnie wczorajszego meczu i porażki dotkliwejto powiem tak, co nam dał ten sparing? Doświadczenie? Ogranie? Czy też zgranie? odpowiedź brzmi NIE. Jedynie co dostaliśmy to porządne lanie, ale nie ma się co dziwić, chłopacy zagrali na tyle ile mogli, podłamały ich te 2 pierwsze bramki, bo z początku wyglądali nie najgorzej na tle hiszpanów.
Ja rozumiem, że trzeba grać z mocnymi, ale trzeba też do tego z głową podejść.
Ostatni mecz mistrzów Europy przed wyjazdem na mundial, pożegnanie z hiszpańska publicznością, równorzędna kadra 23 zawodników (jaki skład by nie zagrał i tak dostalibyśmy lanie), wielkie nadzieje przed MŚ, 30 tys. widzów oglądających mecz na trybunach. Wiadomo, że hiszpanie chociaż troche museli podejść do tego meczu poważnie.
Czy to jest rywal dla Nas na tą chwile? Dla polskiej druzyny będącej w przebudowie i przygotowaniach do Euro 2012, grającej praktycznie większościa graczy z polskiej ligi, która lata świetlne jest za hiszpanska, dla kadry pozbawionej doświadczenia i też mocno osłabionej?
Wiadomo, że nie. Według mnie głupotą było rozegranie takiego sparingu, który nic nam nie daje, jedynie srogie lanie. Trzeba mądrze wybierać przeciwników, z góry było wiadomo że lanie będzie duże. Osobiście obstawiałem 3:0, może 4:1 , no ale bylo 6:0.
Mistrzowie Europy tuż przed MŚ to jest przecież kompromitujący pomysł na mecz w tym okresie. Rozumiem taki mecz na otwarcie któregoś ze stationów, owszem trzeba grać z Światową czołówką, ale to już trzeba mieś wyselekcjonowaną kadre, która bedzie się zgrywać na ME2012
Dziękuje , to na tyle ode mnie ;]
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:24
ale co od pzpnu chcesz? wybrali smude, dali mu wolna reke, przeciwnikow z najwyzszej polki? co w tej kwestii sie zmieni?
pomijajac aspekty szkoleniowe o ktorych tu nie rozmawiamy, pzpn poszedl na reke opinii publicznej i wybrał Franza.
Wstydze sie, czytajac newsa, że Polska U21 przegrywa z potęgą światowej piłki - Luksemburgiem
Nie wiem, kto chcial Smude na szkoleniowca, nic do niego nie mam, ale wydaje mi sie, ze, aby cos osiagnac z ta reprezentacja ktora mamy, potrzebny bylby wybitny taktyk, cos jak Hiddink, wiem ze jego pensja, na polskie warunki bylaby kolosalna, ale wydaje mi sie, ze efekty mogly by byc. Poza tym Smuda chce grac ofensywna pilke, ciekawe kim, skoro wczoraj widac bylo, ze nasi po kilku podaniach gubia pilke, odskakuje im, albo leci za linie, poza tym wydaje mi sie, ze grajac otwarty futbol z kims z TOP 20 dostali bysmy baty jak wczoraj..
Przyklad z Rosji, wiem ze inny ustroj polityczny, ale Putin sie wk***il, rozwalil caly tamtejszy zwiazek pilki noznej, powolal nowy, zatrudnili Hiddinka i chyba nie trzeba mowic jaki byl efekt.
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:02
kilimanjaro dobrze napisał, to wina PZPN! Ich gówno obchodzi piłka, tylko pieniądze. Kiedyś pisałem, że w szkolenie trzeba dać, bo talentów mamy mnóstwo! Tylko co z tego jak te talenty kończą na imprezach. Odniesienie do meczu U-21. Gwiazda Górski (Legia). Ostatnio mój kolega opowiadał mi, jak musiał jechać na Świętokrzyską odwieźc Górskiego, bo chłopak nie wiedział jak się nazywa. Ja rozumiem wypić, ale nie TAK i to będąc piłkarzem!, albo mój kolega co wiecznie ma kontuzje i gra w tej chwili 4 ligowej drużynie, tzn siedzi na ławce i gra w A klasie. Powiem tak, wyróżnia się, wyróżnia ale nie sądze, że jest wielkim talentem. (pali fajki itp) A to, że zna taką osobę jak Roman Kosecki oznacza, że w wakacje ma zapewnione testy w 3 klubach ekstraklasy. No kuźwa!, albo mi opowiadał, że w Młodym Bełchatowie trener jest tak posrany, że pościągał zawodników tych co kiedys trenował i tylko na nich stawiał. I pomyślcie sobie, że on jest juz trenerem 1 druzyny po Ulatowskim! Typ co się nie zna i zobaczycie, że ci młodzi co nie są wielkimi talentami będa walczyc jak równy z równym z Legią, czy Wisłą - to jest bolączka polskiej piłki. Polska liga to DNO DNO DNO i nadal nie możemy tego uświadomić, nadal żyjemy przeszłością jak kiedys Legia ograła Blackborn, czy jak Widzew walczył w fazie grupowej. Teraz dzięki Euro ruszyło się coś z stadionami, znajdują się sponsorzy co chcą coraz więcej inwestować kluby (Legia), tylko co do Legii to przykra dla mnie sprawa z tym konfliktem, że ITI robi coś, mówi, że nie może odwołąc, po czym okazuję się, że w koncu odwołują i są najlepszymi, bo odwołali sprawe i mamy za to ich kochać. łaaaał
Smuda zbiera fajnie chłopaków, którzy mają talent i chce im wbić do głowy, że MAJĄ szanse bycia najlepszym
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:07
tyle mam do powiedzenia Wam wszystkim, na te Wasze tegie rozkminy ...
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:09
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:40
ja sie wypowiem w sumie glownie w odniesieniu do wczorajszego meczu.
Po pierwsze przez pierwsze 10 minut bylo naprawde niezle.
Po drugie kadra jest mloda i ma 2 lata zeby nauczyc sie ze soba grac, dajcie im czas a nie gadacie ze jest tragedia.
Po trzecie to sa mistrzowie europy i byc moze przyszli mistrzowie swiata, zrozumcie to. Oni musieli to wygrac wysokim wynikiem zeby dobrze nastawic sie psychicznie przed mistrzostwami.
Jedyne co mnie przeraza to fakt, ze nie przegralismy tak wysoko z nikim od ok. 60 lat, juz nie pamietam ktory to dokladnie byl rok kiedy 8:0 przegrali.
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:44
jedno mnie dziwi: czemu pilkarz grajacy w polksim klubie albo reprezentacji (procz wyjatkow) gra dziadowo, a wyjezdzajac za granice i podpisujac kontrakt z klubem z innej ligi, zaczyna grac jak z nut ? pierwszy mecz w nowych barwach: strzela bramke, zalicza asyste albo gra przez 90minut zabierajac kazdemu przeciwnikowi pilke spod nog . czemu tak nie potrafi grac z kolegami w polskiej druzynie ? co to kurna fatum jakies wisi nad nami ?
to wszystko jakies posrane jest. pamietam kiedy przyjechal do nas beehakker . cala Polska szaleje bo wreszcie druzyna ma trenera z wyzszej polki,a tak naprawde nic nie potrafil ugrac z naszymi chlopakami mimo, ze trenowal druzyne Trinidadu i Tobago i doprowadzil ich do finalow mistrzow swiata. po kilku przegranych meczach zaczelismy plakac, ze sie holender nie nadaje i trzeba go usunac. Przyszedl Smuda, trener Lecha ktory tak pieknie ich prowadzil do zwyciestwa w polskiej lidze. trenowal ludzi, ktorych nazwiska nie byly tak dobrze znane, ktorych poziom gry nie byl zachwycajacy a jednak cos mu sie udalo z nimi zrobic. przeszedl to reprezenatcji, w ktorej graja najlepsi pilkarze polskiej ligi i nietylko- taka zlota jedenastka i znowu d*pa. nic nie dalo sie ich ruszyc .
jesli w glowach pilkarzy nie powstanie mysl, ze sa zespolem i moga RAZEM wygrac mecz, wystarczy tylko przylozyc do tego checi, a nie poddawac sie po pierwszejstraconej bramce w meczu, to wtedy osiagna o wiele wiecej.
Użytkownik wodny edytował ten post 09 czerwca 2010 - 10:46
Napisano 09 czerwca 2010 - 10:59
pisałeś, że od Kazia Górskiego leci wszystko w dól. Była kiedyś taka olimpiada, że Polska zdobyła 2 miejsce. a tam gra się u 23. Powiedzcie mi jedno? Co sie z nimi stało?
otóz: Kowalczyk - cytuje trenera Legii Warszawa - 'wole miec naj**anego Kowalczyka jak 3 normalnych piłkarzy"
Juskowiak - przeciętniak w Europie, a tam na turnieju był najlepszy. Nie wiem jak to się stało
To przeszłośc i nic nie da się zrobić.
a teraz, powiedzcie mi czemu Globisz jest ciągle trenerem młodzieżówek, które za jego kadencji NIC nie osiągneły na skale swiatową. Nie patrzymy w młodzież i mamy za to.
Co do Benhakera to dobry trener(miał ciekawy pomysł na reprezentacje, ale inni przeszkadzali mu, bo to nie polskie. Można mu zarzucić, że nie oglądał piłakrzy i sie zajmował Fenoyordem, ale przepraszam, jeśli mnie by mieli tak w d*pie jak PZPN Leo to tak samo bym robił) bo to i tak wielki szacunek za to, że udało mu się zmobilizowc grajków na przynajmniej 2 mecze! ( z portugalią u siebie i z czechami)
Napisano 09 czerwca 2010 - 11:02
Napisano 09 czerwca 2010 - 11:09
aczkolwiek smutno się robi, pisząc i czytając takie rzeczy. Powinniśmy brac przykład z Holandii, że młodzież najważniejsza, bo szkołki Ajxu czy PSV to mistrzostwo świata. Tam dzieciaki trenuja bardziej profesjonalnie niz w Legii.
choć, nie bez powodu trenerzy mówią, że w polskiej lidze jest dużo zawodników co poradziliby sobie za granicą, tylko oni nie maja normalnych warunków w Polsce, a za granicą ich nikt nie chce i kręcimy się w kółko.
Napisano 09 czerwca 2010 - 11:16
Napisano 09 czerwca 2010 - 11:21
choc ten luksemburg zmartwił mnie :/ chyba chłopaki żelu nie mieli i dlatego taki wynik.
koncze na dzis.
Napisano 10 czerwca 2010 - 12:30
Napisano 10 czerwca 2010 - 07:03
http://koniecpzpn.pl/
Użytkownik kiliman_jaro edytował ten post 10 czerwca 2010 - 07:04
Napisano 10 czerwca 2010 - 09:21
wciąż czekam kiedy ten naród oprzytomnieje i przestanie się przejmować - kibicować, bo to jedyny sposób na poprawę sytuacji.
trzeba odciąć ich (piłkarzy, trenerów, działaczy) od kasy. stanie się to tylko wtedy kiedy ludzie przestaną uważać piłkę za sport narodowy, stadiony będą puste, nie będzie sponsorów i reklam. wtedy zaistnieje szansa na to, że pojawią sie prawdziwi sportowcy, którym będzie zależeć na wynikach, a nie tylko na szybkiej kasie. zobaczcie gdzie się pojawiają wyniki - tam gdzie dyscyplina nie jest zbyt popularna i nie ma łatwej kasy ( Kowalczyk ), a jak się stanie zbyt popularna to zaczyna się gwiazdorstwo, a wyniki zanikają. np. siatkarze.
w piłce kasa jest łatwa, tzw. "sport narodowy", nie ma prawdziwych sportowców, tylko gwiazdorzy. jak trafiają do zagranicznych klubów, które są prywatnymi przedsiębiorstwami i gdzie trzeba mieć wyniki żeby była kasa, to wtedy starają się grać, bo za grzanie ławy kasa jest słaba. chociaż tam też jak się pojawia zbyt łatwa kasa, to brak motywacji. u nas nie ma po co się starać , męczyć. wystarczy wyjść na boisko, pobiegać trochę i tak zapłacą, bo przecież głupie ludzie kupują bilety, domagają się transmisji za które tv słono płaci, reklamodawcy się pchają z workami pieniędzy.
to się tyczy nie tylko piłkarzy, ale i działaczy. cała ta klika w pzpn jest tylko po to żeby zgarniac łatwą kasę. bez jakiejkolwiek kontroli, bo jak rząd chciał to kontrolowac, to zaraz fifa zaprotestowała i postawiła ultimatum. to są wszystko kolesie, cała ta federacja to jedna wielka mafia, która kontroluje miliardy dolarów na całym świecie i nikt nie ma nad tym kontroli. oni są jak watykan, robią co chcą, gonią kasę i nikt ich nie skontroluje bo zaraz zagrożą sankcjami, a mają poparcie mas, więc nikt im nie stanie wbrew.
możecie uznać to za teorię spiskową, wisi mi to, fakty mówią same za siebie. od 20lat jest tak samo, kiedyś mieli motywację, żeby się wyrwać z komuny musieli pokazać że umieją grać ( taki Boniek i inni). teraz nie muszą, jest łatwo, wystarczy umieć kopać i już ma się transfer za €. a po co grac w reprezentacji, jeszcze się kontuzja trafi i w klubie trzeba będzie ławę grzać.
cieszę się że dostaliśmy w dupsko. każdy blamaż jest kubłem zimnej wody i lekiem na chorobę jaką jest polska piłka. bedziemy dostawać wpierdy na każdej poważnej imprezie, bo jesteśmy słabi, baaaardzo słabi. i tak bedzie równiez u nas w 2012. jeden wielki wstyd.
niestety kolejne porażki nic ludzi nie uczą, to jest niestety cecha narodu tego, od zarania tak było, bo jak pisał Kochanowski : "nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą i po szkodzie głupi"
Napisano 10 czerwca 2010 - 09:31
Jedyna opcja to rzucic bombe, niedobitki wystrzelac, wszystko zaorac... i w sumie zostawic zaorane... bo jak widzę ile u nas zamykają boisk, ilu osobom chce się grac (jak ciezko jest kogokolwiek wyciagnac zeby pograc wiedzą niektorzy tu na forum ), ile mlodych osob zamiast za pilka zwykla gania za wirtualna to w sumie...ech
....a Ci co chcą grac to nie maja gdzie....
ot i takie bledne kolo...
a wiec znow wracamy do teorii bomby...
..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org