Użytkownik Diabolicue edytował ten post 28 listopada 2010 - 11:29
Zmiana nazwy tematu na odpowiedni. Nastepnym razem stostuj się do regulaminu.
Problem z nagraniem bootowalnej płyty - Windows 7
Rozpoczęty przez kasztix, lis 28 2010 08:30
13 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 listopada 2010 - 08:30
Witam. Na forum jest pewnie wielu szpeców komputerowych więc mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Mam problem z nagraniem Win 7 na DVD jako płytę startową. Po prostu nie mogę zbootować jej w czasie uruchamiania kompa. Na necie wyczytałem, że trzeba nagrać ją jako plik ISO, ale jak chcę to zrobić to nero krzyczy mi, że plik jest za duży ( max 2 gb) inne programy to samo. Wie ktoś jak to zrobić : D?
Napisano 28 listopada 2010 - 08:39
Zła treść tematu A ustawiłeś w biosie, żeby w pierwszej kolejności szukało plików do odtworzenia na płytce? W defaulcie ustawionej jest na dysk twardy pewnie.
Blood was here.
Napisano 28 listopada 2010 - 08:46
jeśli chcesz płytką zbootować kompa, musi ona mieć ustawiony boot sektor na danej płytce. Możesz go "dograć" do istniejącego pliku ISO, powiedz jaką wersje masz to załącze tu na forum
kiedyś wróce
Napisano 28 listopada 2010 - 08:57
tak tak, a system 32 czy 64 bitowy?
kiedyś wróce
Napisano 28 listopada 2010 - 09:14
więc tak:
1. ściągasz program ImgBurn (promujemy darmowe oprogramowanie - http://www.imgburn.com/)
2. ściągasz plik .bin z załącznika (jest w bootfix.zip oczywiście) bootfix.zip 483 bajtów 48 Ilość pobrań
3. instalujesz program i wg obrazków działasz
imgburn1.jpg 121,7 KB 70 Ilość pobrań
imgburn2.jpg 119,5 KB 59 Ilość pobrań
w menu Mode trzeba wejść w Build i dodać pliki windowsa do nowo tworzonego pliku ISO. Jest prostsze rozwiązanie, ale wymagane są licencje do programów UltraISO na przykład
1. ściągasz program ImgBurn (promujemy darmowe oprogramowanie - http://www.imgburn.com/)
2. ściągasz plik .bin z załącznika (jest w bootfix.zip oczywiście) bootfix.zip 483 bajtów 48 Ilość pobrań
3. instalujesz program i wg obrazków działasz
imgburn1.jpg 121,7 KB 70 Ilość pobrań
imgburn2.jpg 119,5 KB 59 Ilość pobrań
w menu Mode trzeba wejść w Build i dodać pliki windowsa do nowo tworzonego pliku ISO. Jest prostsze rozwiązanie, ale wymagane są licencje do programów UltraISO na przykład
kiedyś wróce
Napisano 28 listopada 2010 - 11:04
Mialem ten sam problem i rozwiazalem go w ten sposob, ze gdy restartowalem kompa otwieralem cdroom, wtedy wyswietlalo sie, ze win sie laduje czy cos i zamykalem cdroom, musisz wtedy siedziec przy instalacji, bo gdy komp sam sie zacznie resetowac to bedzie tak robil w kolko do puki nie wyjmiesz plyty z napedu (ofc mialem bootowanie ustawione, a instalke puscilem jeszcze z xpka, potem nie ma problemu ze sterownikami itp. masz folder windows.old jakso tak i tak sobie mozesz kasowac, przenosic pliki jakie chcesz)
Napisano 28 listopada 2010 - 11:34
Cóż ty za kopie posiadasz tego Windowsa (o źródło nie pytam...)? Jeśli była by odpowiednia, to bez problemu nagrałbyś i zainstalował praktycznie każdym odpowiednim programem.
Mówisz, że nie widzi plików bootowania, ale one domyślnie powinny być w instalce Windowsa.
Mówisz, że nie widzi plików bootowania, ale one domyślnie powinny być w instalce Windowsa.
Napisano 29 listopada 2010 - 12:53
Zainstaluj sobie Nero 9-10 Lite, ściągnij dobry obraz Windows 7 tj. w którym nie grzebano I o ile się nie mylę to nie musisz instalować tego z poziomu BIOSA i bootowania wystarczy że nagrasz to na płytkę i odpalisz normalnie jakbyś instalował grę, instalator przekopiuje pliki instalacyjne nastąpi rozruch a potem wszystko powinno iść dalej Ja swojego WIN7 nagrałem za pomocą Nero 9 Lite i u mnie szafa gra
Napisano 29 listopada 2010 - 05:21
Wczoraj próbowałem amćkowym sposobem, niby wszystko fajnie sie nagrało, niby płyta już bootowala, przy uruchamianiu pokazuje się już czarny obraz (żeby wcisnąć jakiś klawisz, żeby nastąpił rozruch) i na tym się kończy, dalej już nie idzie.
@Diabolicue - ściągnąłem z neta spakowane pliki, i po rozpakowaniu utworzył się folder z plikami windowsowymi i z plikiem setup.exe
@Worms - no zaraz będę musiał ściągnąć jeszcze raz tego windowsa i tym razem od razu jako plik ISO, mam nadzieje, że wtedy nie będzie problemu
@Diabolicue - ściągnąłem z neta spakowane pliki, i po rozpakowaniu utworzył się folder z plikami windowsowymi i z plikiem setup.exe
@Worms - no zaraz będę musiał ściągnąć jeszcze raz tego windowsa i tym razem od razu jako plik ISO, mam nadzieje, że wtedy nie będzie problemu