od pewnego czasu zacząłem interesowac się tym trunkiem, a dokładniej sposobem jego wyrobu. Dzisiaj postanowiłem, że pierwszy raz sam nastawię wywar i zobaczę jak wyjdzie, jeśli wyjdzie
Na pierwszy ogień poszło winko z ryżu. Czytałem trochę o tym i jest ono podobno najlepszym winem do wyrobu domowego jeśli chodzi o cenę składników i czas wyrobu.
Receptura:
Balon: 5litrów ( nie dopełniamy go do końca!!!)
ryż: 0,5 kg
rodzynki: 150g
cukier: 2kg
szczypta cynamonu
3,5g drożdży
1g pożywki
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę i rozpuszczamy cukier, następnie gdy rozpuścimy całe 2kg zagotowujemy roztwór. Następnie odstawiamy go w celu ochłodzenia się do temp pokojowej.
3,5 g drożdży rozpuszczamy w 150ml wody w przegotowanej i ciepłej ok 35stopni.
Wsypujemy do gąsiora ryż, uprzednio oczyszczony pod bieżącą wodą. Wsypujemy rodzynki wyparzone i wcześniej pokrojone lub zmiażdżone. Dodajemy szczyptę cynamonu. Wlewamy roztwór cukru, uprzednio ochlodzony oraz drożdże, dosypujemy pożywki dla drożdży 1g na 2-2,5 litra roztworu. Mieszamy i zatykami korkiem, w który wtykamy rurkę fermentacyjną, pamiętając o zalaniu jej wodą oraz zatkaniu wyjścia od góry watą, gdyż mamy sezon na muszki owocówki, które lgną do słodyczy, owoców etc...
111.jpg 107,88 KB
32 Ilość pobrańA może Wy zajmujecie się w domowym zaciszu pędzeniem trunków i chcecie się podzielic swoimi uwagami, przepisami? Gorąco zachęcam do tego. Dzięki ;]
Użytkownik wodny edytował ten post 23 września 2011 - 07:35