od pewnego czasu zacząłem interesowac się tym trunkiem, a dokładniej sposobem jego wyrobu. Dzisiaj postanowiłem, że pierwszy raz sam nastawię wywar i zobaczę jak wyjdzie, jeśli wyjdzie
Na pierwszy ogień poszło winko z ryżu. Czytałem trochę o tym i jest ono podobno najlepszym winem do wyrobu domowego jeśli chodzi o cenę składników i czas wyrobu.
Receptura:
Balon: 5litrów ( nie dopełniamy go do końca!!!)
ryż: 0,5 kg
rodzynki: 150g
cukier: 2kg
szczypta cynamonu
3,5g drożdży
1g pożywki
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę i rozpuszczamy cukier, następnie gdy rozpuścimy całe 2kg zagotowujemy roztwór. Następnie odstawiamy go w celu ochłodzenia się do temp pokojowej.
3,5 g drożdży rozpuszczamy w 150ml wody w przegotowanej i ciepłej ok 35stopni.
Wsypujemy do gąsiora ryż, uprzednio oczyszczony pod bieżącą wodą. Wsypujemy rodzynki wyparzone i wcześniej pokrojone lub zmiażdżone. Dodajemy szczyptę cynamonu. Wlewamy roztwór cukru, uprzednio ochlodzony oraz drożdże, dosypujemy pożywki dla drożdży 1g na 2-2,5 litra roztworu. Mieszamy i zatykami korkiem, w który wtykamy rurkę fermentacyjną, pamiętając o zalaniu jej wodą oraz zatkaniu wyjścia od góry watą, gdyż mamy sezon na muszki owocówki, które lgną do słodyczy, owoców etc...
111.jpg 107,88 KB 32 Ilość pobrań
A może Wy zajmujecie się w domowym zaciszu pędzeniem trunków i chcecie się podzielic swoimi uwagami, przepisami? Gorąco zachęcam do tego. Dzięki ;]
Użytkownik wodny edytował ten post 23 września 2011 - 07:35