Jobs & Clans
Napisano 22 stycznia 2012 - 11:33
Mamy dość skomplikowaną strukturę, ze względu obecność dwóch różniących się od siebie światów:
Pandorę z jej trybem pure survival oraz Arcadię z freebuild/freeplay (w przygotowaniu Creatia z creative )
Wymusza to wręcz karkołomną konfigurację z użyciem grup uprawnień oraz tagów i kanałów czatu,
Dodanie dwóch dodatkowych systemów, które wpływają na te wszystkie rzeczy rodzi kosmiczną wręcz masakrę konfiguracyjną.
Po dwóch dniach spędzonych na czytaniu manuali i testowaniu konfiguracji, wydaje mi się, że jestem w stanie rozwikłać ten węzeł gordyjski.
Wiąże się to z przebudowaniem konfiguracji serwera. Wyrzuceniem części dotychczasowej konfiguracji i zastąpienia jej mixem klanowo-jobowym.
- clans - czyli tzw. klany/gildie - system którzy częściowo istnieje na Pandorze z tym, że tu mielibyśmy samoobsługę, gracze sami mogą tworzyć klany, tagi klanów, kolory, własny czat, klanowy /sethome, sojusze, rywali i wojny. Liderzy klanów mogą zapraszać, promować i wyrzucać członków samodzielnie. klan ma własne info, gdzie każdy widzi co się w klanie dzieje. sa statystyki aktywności.
- jobs - czyli prace - system w którym gracze wybierają sobie zawody i poprzez wykonywanie czynności określonych dla zawodu, zdobywają levele oraz kasę. np. Miner dostaje kasę za każdy wykopany minerał (za pracę, minerał może dodatkowo sprzedać) ponadto rośnie mu ranga i tytuł np. kantydat, uczeń, czeladni, mistrz (albo inne nazwy definiowane). Farmer za każdą posadzoną i zebraną roślinę, Hunter za każdego zabitego moba, Cutter, za każde posadzone lub ścięte drzewo. itp.
Dotychczasowe rangi i format czatu musiałyby się zmienić. Obywatele, nie należący do klanów, mieliby tagi wskazujące na zawody oraz rangę, członkowie klanów mieliby tagi klanów i kolory odpowiadające randze w klanie - lider, zaufany członek, początkujący.
Problem mam z Adminami, modami i vipami. dla których można utworzyć odpowiednie klany, ale jak będą chcieli przystąpić do klanów innych, to może się zrodzić problem z tagami. ale to tylko problem z widokiem na czacie a nie z uprawnieniami.
Proszę o głosy, robić, czy nie robić?
Napisano 23 stycznia 2012 - 07:34
Napisano 23 stycznia 2012 - 08:46
w świetle wyeliminowania lagów, Programers zostawią nas tam gdzie jesteśmy obecnie?

Dream As You'll Live Forever. Live As You'll Die Today.
Napisano 23 stycznia 2012 - 10:04
Czyli admini nie mogliby przynależeć do sojuszów.?
Garrus Vakarian
Napisano 23 stycznia 2012 - 12:24
z adminami jest problem tego typu, że jak przystąpią do klanu, to bedą mieli tag klanowy a nie tag admina. to samo z modami i vipami.
będę musiał dodać dodatkowy plugin formatujący, żeby oprócz tagu klanowego mieli również tag admina.
taki plugin jest, ale nie współpracuje z naszym systemem permisji. trzeba poczekać na nową wersję. Czyli admin może być członkiem klanu, ale wtedy nie będzie miał taga admina.
@endoo
każdy plugin jakoś obciąża serwer. teraz mamy komfort, bo mamy 2GB RAMu, (standardowo na 20slotów jest 1.28GB)
więc teraz nie ma raczej groźby. nie wiem jak działają w praktyce te pluginy. ile zasobów pożerają.
wybrałem pluginy w wersjach 'light', bo te najpopularniejsze są trochę krowiaste i mam obawy czy nie lagowałyby, a poza tym ich możliwości nie byłyby wykorzystane przez nas.
zawsze staram się wybierać pluginy 'lekkie', małe, unikam kombajnów wszystkorobiących, przez co muszę się czasem nagimnastykować, a i niektórych ciekawych rzeczy u nas nie ma.
co do maszyny w wawie, narazie cisza.
Napisano 23 stycznia 2012 - 02:54
Taniec jest odzwierciedleniem naszego ciała,
czasem zabawy ,
czasem bólu.
Napisano 23 stycznia 2012 - 05:02
jeeej membeerr
FUUUUUCK !!!Ile jeszcze łopat zniszczę zanim lotnie mi ten głupi flint !?
Napisano 23 stycznia 2012 - 07:19
można mieć pracę i należeć do klanu, można mieć pracę i nie należeć do klanu, można należeć do klanu i nie mieć pracy oraz mozna nie mieć pracy i nie należeć do klanu.
Napisano 23 stycznia 2012 - 07:41
Napisano 24 stycznia 2012 - 12:22
Po zainstalowaniu, klany Pandory ulegną skasowaniu, trzeba będzie je założyć od nowa, na nowych zasadach.
Napisano 24 stycznia 2012 - 04:00
Garrus Vakarian
Napisano 24 stycznia 2012 - 05:52
czasem zabawy ,
czasem bólu.
Napisano 24 stycznia 2012 - 05:53
Napisano 24 stycznia 2012 - 06:11
czasem zabawy ,
czasem bólu.
Napisano 24 stycznia 2012 - 06:43
Ale cub zostanie? :x
Napisano 25 stycznia 2012 - 01:40
nie zmieniają się także uprawnienia grup.
za wyjątkiem ViP, którzy dostaną trochę bajerów, ale bez wpływu na innych graczy.
waham się przed przywróceniem //replace moderatorom, bo podziurawili ostatnio mapę, a i serwer się parę razy przez to wysypał, bo za dużo naraz i jednoczesnie zmieniali.
Napisano 25 stycznia 2012 - 06:17
a jakie bajelkii beda mieli vipy? i czy mod/vip beda musieli miec osobne klany?
Napisano 25 stycznia 2012 - 06:49
Napisano 25 stycznia 2012 - 10:24
Wyświetla się tak:
[Klan][Zawód][Ranga].
Tak prznajniej było jak z tyrem testowaliśmy.
Garrus Vakarian
Napisano 25 stycznia 2012 - 11:30

Temat jest zamknięty