ja moge polecić Toshibę (bo mam), Asusa (bo jest obok w biurze). Zdecydowanie odradzam HP i Sony. HP to farelka i od tego się wszystko pierniczy, a Sony to po prostu masowy shit w ładnym designie. Mam znajomego, który pracuje w serwisie Sony, jeśli on mówi, żeby kupować Asusa, albo Acera, a zapomnieć o Sony, to o czymś świadczy. Zresztą jedna w biurze sobie wybrała Sony, bo ładny, a po kilku dniach już zaczęła kombinować jakby go tu zwrócić. Lenovo, kiedyś były dobre, ale ostatnio jak markę przejeli chińczycy to słyszę różne opinie.
Specyfikacja techniczna zależy od poziomu kasy, trudno coś doradzić, bo tego jest pierdyliard wariantów.
Intel I5, oddzielny układ graficzny Nvidia, 4GB Ram to warunki konieczne, reszta mniej istotna.
Jak ja kupowałem ostatnio, to te warunki stosowałem + który mi się podobał na wygląd
Wybrałem Toszybę i jestem zadowolony.
Żaden Laptop za 3k nie udźwignie najnowszych gier w max. rozdziałkach. Ale na średnim poziomie da się grać wszystko. A średni w zupełności wystarczy.
PS. o dellu moge powiedzieć tylko tyle: jak kupowałem swojego to mnie namawiano na della, ale miałem opory. w saturnie spraedawca (tajniak z della
), mnie pilnował, żebym nie oglądał innych.
poszedłem do innych salonów na zwiady. w euro lezało ich na wystawca sporo, więc zaczepiam kolesia, który tam coś podłączał i układał, czy te delle są ok. a on mi na to: ułożyłem na wystawie 5 szt, co nam przysłali na wystawę, ale niestety 4 nie działają. podziękowałem i kupiłem toszybę.