Wasze prace Graficzne
Napisano 24 lutego 2009 - 05:47
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
Ale ja nie przywlaszczam. Niestety nie trafiles z tym paragrafem. Biore te zdjecia z forum graficznego i nie bardzo wiem kto jest ich autorem. Poza tym nie czerpie z tego tytulu korzysci majatkowych. Jedynie taki naburbuszony koles jak ty by sie upominal o to. Jezeli ktos by wykozystal moje zdjecie, to bylo by mi milo, bo to oznacza, ze mnie docenia, a jesli tak bardzo komus zalezaloby na tym, zeby nie uzywano ich prac, to mogl by umiescic na pracy znak wodny, albo po prostu dac informacje o zakazie dalszej obrobki. Ja nic takiego nie widze, wiec wykorzystuje.
Zdiecie broni nie narusza polskiego prawa, a o jaką sygnę valve ci chodzi?
Nie chodzi mi o sam fakt zdjecia broni tylko o to, ze ty nie byles autorem tego rendera.
Ostatnio na co miałem czas (1,5 roku temu) to była strona internetowa (grafika + zwykły html) dla białostockiej drużyny futbolu amerykańskiego. Bez rewelacji, ok. miesiąc pracy bo menedżer sam nie wiedzieli czego chcei co raz zmieniał pomysły: www.lowlanders.pl.
Rzeczywiste bez rewelacji, ale tez bez klapy. Strona trzyma poziom, a od FA wole rugby ;D
Podsumowujac odpusc troche z tonu i nie pokazuj na kazdym kroku jaki ty jestes doskonaly, wszechwiedzacy i w ogole ach i ech....
Napisano 24 lutego 2009 - 05:57
Powiem Ci na przykladzie:
Moj wspólnik razem z grupą znajomych mial tzw walls cave. Miejsce gdzie młodzi chłopacy prezentowali swoje prace - praktycznie tylko tapety związane z koszykówką. Prezentowali bardzo wysoki poziom. Nie mieli ZADNYCH korzysci majątkowych z tych zdjec, nie zamieszaczali reklam na stronie - tylko i wylacznie robili tapety. Po jakimś czasie odezwalo się NBA i zazyczylo 500$ od zdjecia i tylko na wskutek ugody - natychmiastowej likwidacji strony - udalo się chlopakom z tego wybronic.
..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org
Napisano 24 lutego 2009 - 10:13
Napisano 24 lutego 2009 - 10:58
2.Te zdjęcia NBA są własnością NBA. Nikt nie robi tapet ze zdjęc kibiców. Kibic nie zrobi Ci zdjęcia z dobrego kąta gdyż nie ma dostępu do parkietu.
zreszta dobra ja skonczylem ze swojej strony:) Ja nie krytykuje strasznie bo wiem ze do zdjec zawodników itp darmowych nie ma dostępu, jednakze publikujac prace nalezy pokazac oryginal;] a w pracy zamiescic info skad sie wzielo dany materiał.
Napisano 25 lutego 2009 - 12:39
palacz ke sera sera: ja nie pije
palacz ke sera sera: juz nigdy
palacz ke sera sera: zmienilem sie
Napisano 25 lutego 2009 - 09:09
moj profil na DA: http://solarisftw.deviantart.com/
Taki tam lamerski Virtual Tuning
przed: po:
przed: po:
Co do nagrań video czy utworów muzycznych, nie ma żadnych wątpliwości, że rozpowszechnianie i przerabianie ich jest naruszeniem prawa. Kiedyś była w Polsce poruszana sprawa tworzenia remixów różnych znanych wykonawców przez DJ'ów.
Wszystkie organizacje zajmujące się ochroną praw autorskich ruszyły w bój myśląc jak to sie nachapią kasy za obronę praw autorskich różnych wykonawców. A tu nic z tego, twórcy uznali taką działalność jako nieodpłatną promocję swojego nazwiska. I cała sprawa rozwiała się bez echa jeśli mnie pamięć nie myli.
Co do fotografii graczy NBA, których przykład przytoczył OWI.
Na stronach, na których były opublikowane oryginalne zdjęcia graczy NBA na 100% były informacje o prawach autorskich. To też zależy jaka była umieszczona regulacja dot. rozpowszechniania zdjęć. Jeżeli był to permanentny zakaz kopiowania to cała sprawa zakończyła się na szczęście zamknięciem strony. Chłopaki mieli szczęście, że odezwało się NBA jako federacja, a nie prywatni wykonawcy zdjęć, bo wtedy to byłby sajgon.
Co do zdjęć przerabianych w Polsce. Nasze prawo kuleje we wszystkich dziedzinach informatyzacji. Regulacje są ogólnikowe, dlatego wszystkie wykładnie prawa są różne i wszystko okazuje się dopiero wtedy kiedy otrzymujemy pozew lub informację do domu. Dwóch prawników może zinterpretować tą samą regulację prawną w różny sposób, wiec przekomarzanie się kto ma rację jest nie na miejscu.
Zgodnie z etyką grafika winno się ujawnić oryginał, na którym bazowało się wykonując własną pracę. Nie ważne w jakim stopniu oryginał jest przerobiony, czy to jest 5% czy 90%. Imię i Nazwisko wykonawcy lub pseudonim. Jeżeli praca graficzna posiada podpis nie powinno się go usuwać i zastępować swoim. W przeciwnym wypadku jest to zwyczajna partyzantka.
BTW jaki wysokiej klasy grafik wykonuje sygnatury na forum ? Najczęściej są to amatorzy, którzy nie mają pojęcia o łamaniu praw autorskich. ( Sam nie jestem jakimś tam super uber pro w grafice, ale wole dmuchać na zimne niż potem się obudzić z ręką w nocniku.)
Wedle mnie "róbta co chceta" póki mnie to nie tyka, o !
Peace ;x
Napisano 08 marca 2009 - 09:30
odrazu mówię, że kilkałem jakieś tam opcje po koleji bo nie mam o tym zielonego pojęcia, ale chcę się nauczyć
Zmierz się z moim Brutem! http://christnt.mybrute.com/
Napisano 28 kwietnia 2009 - 09:30
fiem fiem suape
Użytkownik KoRniK edytował ten post 28 kwietnia 2009 - 09:41
Napisano 03 maja 2009 - 12:46
Napisano 11 czerwca 2009 - 12:04
Użytkownik KoRniK edytował ten post 11 czerwca 2009 - 12:04
Napisano 11 czerwca 2009 - 08:14
ps. Pytanie - w czym problem aby zrobic w tym stylu statyczny banner tawerny?
Napisano 11 czerwca 2009 - 09:46
http://img44.imagesh...drianalima.jpg/
http://img44.imagesh...ornissuesm.jpg/
PS.
Banner teraz sproboje z nowymi pomyslami, ale i tak jakos nie mam chwilowo pomyslu jakby mial wygladac ;F
PS2. jak cos to napis KoRn'a poprostu mam czcione zeby nie bylo ze z tamtego obrazka bralem czy cos.
Użytkownik KoRniK edytował ten post 11 czerwca 2009 - 09:51
Napisano 11 czerwca 2009 - 11:58
Napisano 11 czerwca 2009 - 06:44
z takiego:
takie cos wyszło:
sorry ze nie daje kilka na raz tylko tak pojedyńczo albo po 2 ;P ale chce poprostu na bierząco znać opinie ludzi ;P i tak nic nie zmienie bo nie umiem zmienić czegoś bo pozniej inne rzeczy moga mi tak samo nie wyjsć aczkolwiek na przyszłość wiem czego nie robić ;P
Napisano 11 czerwca 2009 - 08:06
Napisano 11 czerwca 2009 - 08:41
NEVER GIVE UP!
Napisano 21 czerwca 2009 - 05:26
Załączone pliki
Napisano 22 czerwca 2009 - 02:52
Użytkownik w0rms.dll edytował ten post 22 czerwca 2009 - 02:55
Napisano 26 czerwca 2009 - 02:20
Z takiego oto
Witcher.jpg 687,72 KB 40 Ilość pobrań
zrobiłem takie cuś :
wersja B&W