Lech Poznań - Udinese Calcio
Napisano 19 lutego 2009 - 08:50

Napisano 19 lutego 2009 - 09:06

Napisano 19 lutego 2009 - 09:33
Napisano 19 lutego 2009 - 10:12
Co do meczu wisła - tottenham. Mecz może i był zacięty, ale stał na baaaaardzo niskim poziomie [sam po 90 min. byłem mocno senny]. A to jest kolejny przykład menatlności polskiej. Kto dzisiaj pamięta, że mecz był zacięty? Polacy. A jakby Wisał w podobnie zaciętym meczu wygrała? Nikt by nie mówił o tej 'zaciętości'.
Mnie to po prostu bawi. Nie jestem kolejnym 'sztucznym tworem' [jak ja to sobie nazywam], którego nauczono w co ma wierzyc, jak ma myślec i co uważac za dobre. Potrafię byc obiektywny, a zarazem krytyczny i surowo oceniac.
Aha btw. jeżeli Polska piłka ma talenty, to proszę mi najpierw zdefiniowac, co macie na myśli pisząc 'talent piłkarski' a potem mi taki wskazac. I chodzi mi tutaj o konkretną osobistośc, która coś osiągnęła. I bez Bońków ani Lubańskich proszę.
chociarz sam czasami wolę, żeby polacy dalej żyli latami 70.
Użytkownik ReV edytował ten post 19 lutego 2009 - 10:13
Napisano 19 lutego 2009 - 10:22
Zero zainteresowania młodzieżą to już inna sprawa, w Polsce obiecujący młody zawodnik ma 24 lata, a w Anglii czy Niemczech po 16-17 i łapią się do pierwszych składów w swoim klubie. W ogóle mentalność polskich trenerów jest inna niż na zachodzie. Co wyniesie młody trener z wykładów z takim Gmochem czy Strejlauem ?
Tak, wszędzie w Polsce jest widoczny brak pieniędzy. Dlaczego ? Bo w PZPN siedzi banda 70-letnich dziadków pilnujących stołków, którzy swoje wszystkie ideały z PRL-u próbują przenieść do kraju, który jakoś próbuje dogonić resztę Europy.
Jaki inwestor da swoja kasę na klub, w którym po większym sukcesie wyprzedaje się najlepszych zawodników ? Jaki inwestor da kasę na stadion, który po pierwszym lepszym spotkaniu zostanie rozwalony przez bandę idiotów, którzy wcale nie interesują się piłka tylko tym komu wpierniczyć ;x Rozumiem ultrasi, dbają o oprawę i to popieram, ale "kibole" ? Paranoja. Dlaczego na stadion przychodzi 1000 kiboli ? Bo reszta boi się tego, że dostaną przypadkowo po mordzie za to, że przyszli popatrzeć na sportowe wydarzenie.
Mam nadzieje, że Lech nie popełni takiego błędu jak Wisła i nie posprzedaje zawodników (Peszko, Stilic, Arboleda...).
Wynik mogłby być na korzyść Lecha, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma. Mogło by być gorzej.

Napisano 19 lutego 2009 - 10:38
Lokalny patriotyzm? Może uogólnimy całkiem do patriotyzmu skoro rozmawiamy o Polsce?
Dobra dla Ciebie ograniczenie, ciemnota, śmiech. Nie ukrywam tego, jestem patriotą i się do tego przyznaje, w pewien sposób mnie to... dotknęło, ale nie o tym tu mowa teraz. Co w tym złego, że wierzę w naszych rodaków, co w tym złego, że jestem wdzięczny powstańcom, wszystkim walczącym i przelewającym krew za moją ojczyznę? (może troche zbaczam z tematu, ale jakby nie patrzeć, to jest odpowiedź na Twoje poglądy) Skoro tak Ci źle w tym kraju czemu nie poszukasz sobie szansy w innym kraju? UE znacznie pomaga, na wyspach dobre zarobki, można studiować z powodzeniem plus nawet jakaś refundacja kosztów od pana Barroso. Dla mnie troszkę zalatuje hipokryzją (chyba, że nie masz warunków na wyjazd to spokos), wyrażasz się krytycznie, a nie starasz się tego w żaden sposób poprawić (chyba, że coś robisz ku temu to mnie popraw).
Wróćmy jednak do piłki, odejdźmy od tych śliskich tematów polityczno-społecznych.
Definicja talentu piłkarskiego? Dla mnie młody zawodnik, który promuje się i wskakuje na coraz wyższy szczebel kariery. Nie koniecznie musi odnieść od razu sukces (choć przykładowo Dudek wygrał LM, całkiem niedawno, ale, że bramkarzy mamy na światowym poziomie to chyba jasne), ważne, że w warunkach, w których ciężko się wybić, potrafią tego dokonać. Chcesz przykład? Proszę bardzo. Choćby młody Adam Kokoszka, zaczynał w jakimś Andrychowie, zauważyła go Biała Gwiazda, trasnfer tam, wypromowal się i gra sobie spokojnie w serie B w Empoli regularnie. Kolejny przykład? Błaszczykowski, wychowanek z mojego miasta (Raków, Stradom), następnie Wisła teraz BVB i głośno się mówi o zainteresowaniach poważnych klubów.

Napisano 19 lutego 2009 - 10:44

Napisano 19 lutego 2009 - 11:34
moze przegra w rewanzu ale i tak jest n1
Napisano 19 lutego 2009 - 11:56
Co do talentów które wymieniłeś. Dla mnie są to co najwyżej dobrze zapowiadający się gracze. Moge sie zalozyc o spora sume piniedzy, ze nic nie osiagna pilce, nie beda nigdy grali w zadnym powaznym klubie liczacym sie w Europie.
Talenty?
utalentowany piłkarz to taki, który w wieku 15-17 lat zostaje kupiony za 10 mln funtów a w wieku 20 lat jest fundamentem zespołu, zdobywa z nim mistrzostwo kraju / liczy się w międzynarodowych rozgrywkach.
Ofc zaraz ktos wyleci, ze w tym przypadku 90% zalezy od klubu / pieniedzy i inncyh bzdur. Moze i tak. Tylko zeby na gre w tym klubie zasluzyc, cos trzeba soba prezentowac. U nas takich pilkarzy brak.
Fakt - bramkarzy mamy dobrych, ale bramkarzem sie nie wygrywa meczu

Napisano 20 lutego 2009 - 08:47
Napisano 20 lutego 2009 - 09:36
Zgadzam się z Bodziem że należało by utworzyć temat o piłce nożnej
Użytkownik abras edytował ten post 20 lutego 2009 - 09:38
Napisano 20 lutego 2009 - 10:57
najważnieszy powod czy człowiek idąc do pracy chory ( mając grype) wykonuje maksymalnie dobrze swoją robote??
Podobnie z Lechem Udinese jest w pełni sezonu, są mocno ograni, dobrze przygotowani kondycyjnie, a przede wszystkim co tydzien biegaja za tym wiekszego rodzaju kauczukiem co daje im przewage mentalna chociazby.
Lech= w trakcie przygotowań do sezonu(niestety do puty nie zainwestuje sie w POlsce w pelne zadaszenia stadionów nie bedziemy mogli grać w czasie gdy najwieksze ligi europejskie już kopią) co w konfrontacji powoduje, ze powinnismy nienadażac za Włochami, nie być należycie wytrzymałościowo przygotowani, a przede wszystkim słabo ograni.
A tych różnic naprawde nie było widać. Lech jak na ta fazę przygotowań do sezonu zagrał naprawde dobre spotkanie.
Teraz powinna sie posypac fala glosow, że skoro nie są w pełni jeszcze przygotowani do sezonu to smuda powinien przyspieszyc ich przygotowanie aby na Udinese trafili w najwyższej formi, ale i tu jest ot ci niespodzianka. Dlaczego? A no bo gdyby byli juz teraz przygotowani w pełni to ich organizmy padłyby w połowie sezonu Polskiej ligi i ot by ci było po Lechu. Osoby, które miały styczność z piłka nożną wiedzą jak wygląda przygotowanie przedsezonowe, jak roztrenowanie itp. Dlatego też mówie Lech na obecna chwile nawet jakby dostał w dupe i nie mowie tego z mentalnosci polskiej i zbyt wysokiego mniemania o naszych klubach(bo patrzac czasem na mecze czy to reprezentacji czy klubu krew zalewa), to byłny w jakimś stopniu wytłumaczony ze wzgledu ma moment w jakim ten zespoł sie znajduje.
Użytkownik plaj edytował ten post 20 lutego 2009 - 10:58
w życiu każdego z was jest coś, co w trudnych chwilach was trzyma przy nim... dla mnie jest tym pfkkk
nie ufam nikomu kocham tylko tych co na to zaslużyli...
ciężki charakter ? wiem mam z natury, ale chcę wierzyć w słońce, nie chcę już wierzyć w chmury!
Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj, Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj nieee, bo przyjaciela straciłbyś
bo przyjaciela straciłbyś jak jaaa..
(...)a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak On,a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak Onnn..
(...)był jednym z niewielu skazanych na bluesa, ten wyrok dodawał mu siłł..
(...)lecz często uciekał by stanąć nad wami, by nabrać znów sił..
(...) skazany na bluesa no ilu jeszcze jest takich jak On?!?
niee ty go nie znałeś..
Ja tu jeszcze wróce
========================================================================================================
Napisano 23 lutego 2009 - 09:56
Napisano 26 lutego 2009 - 10:43
Pamiętam nie zapomnę nie zapomnę pamiętam
O wszystkich dobrodziejstwach i o wszystkich przekrętach
Co w życiu mnie spotkało a na co jeszcze czekam(...)
Wszędzie po trochu zawsze tam gdzie pożądany
Nie wpycham się jak chamy nie wchodze gdy niechciany
Wole solowe stany przy płytach zajarany (...)
Nie kozaczę jest wj** to nie płaczę(...)
Śmiejesz się? to zgadnij kto się będzie śmiał ostatni!
Napisano 27 lutego 2009 - 07:01
w życiu każdego z was jest coś, co w trudnych chwilach was trzyma przy nim... dla mnie jest tym pfkkk
nie ufam nikomu kocham tylko tych co na to zaslużyli...
ciężki charakter ? wiem mam z natury, ale chcę wierzyć w słońce, nie chcę już wierzyć w chmury!
Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj, Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj nieee, bo przyjaciela straciłbyś
bo przyjaciela straciłbyś jak jaaa..
(...)a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak On,a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak Onnn..
(...)był jednym z niewielu skazanych na bluesa, ten wyrok dodawał mu siłł..
(...)lecz często uciekał by stanąć nad wami, by nabrać znów sił..
(...) skazany na bluesa no ilu jeszcze jest takich jak On?!?
niee ty go nie znałeś..
Ja tu jeszcze wróce
========================================================================================================
Napisano 27 lutego 2009 - 10:28

Napisano 27 lutego 2009 - 11:04

Napisano 27 lutego 2009 - 08:54