====Minecraft 1.2.3====
zgrubsza ma to wyglądać tak:
- 2 światy podstawowe plus -Arcadia- jako skansen do zwiedzania ale bez możliwosci robienia czegokolwiek.
- grupy uprawnień jak dotychczas, ale uprawnienia i inwentarz jednakowe na wszystkie światy.
- mody serwera jak dotychczas, /clan, /jobs, ekonomia /money,
- chest shop Agora, ale przypisana do konkretnego konta, więc będą pewne ograniczenia finansowe. Nie wszystko da się tez kupić,
- zabezpieczanie skrzynek i drzwi przez LWC, /cprotect itp. ponieważ tabliczki nie działają na 123 (hulaj dusza na Arcadii
)
- świat podstawowy normalny -Pandora- z przypisanymi -Pandora_nether- i -Pandora_the_end- (jak ktoś znajdzie wejście). Świat taki jak na serwerze testowym, z respem w dżungli. Świat survival/pvp. Swobodne budowanie, zasady jak na obecnej Pandorze.
- możliwości zabezpieczania terenu jak teraz, chociaż raczej preferuję danie graczom możliwości kupowania kawałków terenu min 4 -chunków- (chunk to sposób podziału i generowania terenu przez silnik gry, obejmuje obszar 16x16 bloków), własność wygasa samoczynnie jeśli gracz nie loguje się przez czas określony
- świat-miasto -Nemea- . Jestem za płaskim światem jak na Creatii (3 bedroki, 56 stonów, 3 dirty i 1 grass), bez minerałów, potworów (zwierzęta tak) i z wyłączonym pvp, Jedno wielkie, bezpieczne miasto, zabezpieczone cuboidami. Tylko budujemy i uprawiamy. Kopiemy i zabijamy na Pandorze.
- generowanie nieskończonych działek otoczonych płotkami (lub drzewkami jak było na creatti), ale trzeba cuby robić samemu.
- generowanie płaskiego świata bez działek. ale za każdym razem, jak nowy gracz się zaloguje do serwera, to na tym świecie wygeneruje się automatycznie działka od razu z cuboidem i graczem jako włascicielem. docelowo ma być mozliwość /tp do działki, albo automatycznie będzie robiło się /sethome.
- generowanie płaskiego świata bez niczego i trzeba samemu wszystko zrobić.
- możliwa jest też opcja normalnego świata, ale wtedy istnienie obu Pandory i Nemei nie na sensu.
A:
- jeden świat z wielkim miastem oznacza, że środek zajęłoby miasto, a resztę trzeba by zostawić na 'dzicz'. Ale ile tego miejsca zająć na miasto? 1000bloków, a jak się zapełni? Na początku Arcadii, zająłem 200 bloków na miasto i myślałem że starczy. Potem nie dało się poszerzyć, bo wokół były działki.
- kwestia wyrównywania terenu i wyznaczania działek, strasznie dużo to czasu pochłania i bezsensownej pracy adminów i graczy, płaski teren moze na początku nie wygląda dobrze, ale jak się zabuduje to jest ok.
- istotna jest rowniez wielkość świata, Arcadia 3000bloków ma 400MB. archiwizowanie tego zajmuje sporo czasu. ja muszę ściągać te pliki. jeden świat oznacza w krótkim czasie gigantyczny plik. wolę kilka mniejszych
- ilość światów nie ma większego znaczenia dla serwera. ilość graczy ma. serwer ładuje tylko chunki wokół graczy, czy oni są na jednym czy na wieli światach, różnica nie jest wielka, tylko chunki respa, które są cały czas w pamięci..
- wieloma światami łatwiej zarządać, przypisaywac uprawnienia w razie konieczności. niektóre serwery tworzą specjalne światy dla pojedynczych graczy czy na siedziby klanów. oczywiście każda przesada jest zła.