Skocz do zawartości

Zdjęcie

Puszka Pandory

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#101 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 593 postów

Napisano 04 marca 2012 - 10:36

PS

====Minecraft 1.2.3====

zgrubsza ma to wyglądać tak:
  • 2 światy podstawowe plus -Arcadia- jako skansen do zwiedzania ale bez możliwosci robienia czegokolwiek.
  • grupy uprawnień jak dotychczas, ale uprawnienia i inwentarz jednakowe na wszystkie światy.
  • mody serwera jak dotychczas, /clan, /jobs, ekonomia /money,
  • chest shop Agora, ale przypisana do konkretnego konta, więc będą pewne ograniczenia finansowe. Nie wszystko da się tez kupić,
  • zabezpieczanie skrzynek i drzwi przez LWC, /cprotect itp. ponieważ tabliczki nie działają na 123 (hulaj dusza na Arcadii :D)
  • świat podstawowy normalny -Pandora- z przypisanymi -Pandora_nether- i -Pandora_the_end- (jak ktoś znajdzie wejście). Świat taki jak na serwerze testowym, z respem w dżungli. Świat survival/pvp. Swobodne budowanie, zasady jak na obecnej Pandorze.
  • możliwości zabezpieczania terenu jak teraz, chociaż raczej preferuję danie graczom możliwości kupowania kawałków terenu min 4 -chunków- (chunk to sposób podziału i generowania terenu przez silnik gry, obejmuje obszar 16x16 bloków), własność wygasa samoczynnie jeśli gracz nie loguje się przez czas określony
  • świat-miasto -Nemea- . Jestem za płaskim światem jak na Creatii (3 bedroki, 56 stonów, 3 dirty i 1 grass), bez minerałów, potworów (zwierzęta tak) i z wyłączonym pvp, Jedno wielkie, bezpieczne miasto, zabezpieczone cuboidami. Tylko budujemy i uprawiamy. Kopiemy i zabijamy na Pandorze.
i tu mam problem, bo dostępne są metody realizacji tego:
  • generowanie nieskończonych działek otoczonych płotkami (lub drzewkami jak było na creatti), ale trzeba cuby robić samemu.
  • generowanie płaskiego świata bez działek. ale za każdym razem, jak nowy gracz się zaloguje do serwera, to na tym świecie wygeneruje się automatycznie działka od razu z cuboidem i graczem jako włascicielem. docelowo ma być mozliwość /tp do działki, albo automatycznie będzie robiło się /sethome.
  • generowanie płaskiego świata bez niczego i trzeba samemu wszystko zrobić.
  • możliwa jest też opcja normalnego świata, ale wtedy istnienie obu Pandory i Nemei nie na sensu.
Q: po co tyle światów, nie prościej zrobić jeden?
A:
  • jeden świat z wielkim miastem oznacza, że środek zajęłoby miasto, a resztę trzeba by zostawić na 'dzicz'. Ale ile tego miejsca zająć na miasto? 1000bloków, a jak się zapełni? Na początku Arcadii, zająłem 200 bloków na miasto i myślałem że starczy. Potem nie dało się poszerzyć, bo wokół były działki.
  • kwestia wyrównywania terenu i wyznaczania działek, strasznie dużo to czasu pochłania i bezsensownej pracy adminów i graczy, płaski teren moze na początku nie wygląda dobrze, ale jak się zabuduje to jest ok.
  • istotna jest rowniez wielkość świata, Arcadia 3000bloków ma 400MB. archiwizowanie tego zajmuje sporo czasu. ja muszę ściągać te pliki. jeden świat oznacza w krótkim czasie gigantyczny plik. wolę kilka mniejszych
  • ilość światów nie ma większego znaczenia dla serwera. ilość graczy ma. serwer ładuje tylko chunki wokół graczy, czy oni są na jednym czy na wieli światach, różnica nie jest wielka, tylko chunki respa, które są cały czas w pamięci..
  • wieloma światami łatwiej zarządać, przypisaywac uprawnienia w razie konieczności. niektóre serwery tworzą specjalne światy dla pojedynczych graczy czy na siedziby klanów. oczywiście każda przesada jest zła.
zgrubsza taki jest plan.
  • 0

#102 Anuu<3

Anuu<3

Kapral

• Recruit
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 marca 2012 - 10:48

Myślę , że pomysł ok .zobaczymy :)
  • 0
Among the world around me is true only music.
-Music will be forever in my heart.-

#103 Lugward

Lugward

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 726 postów
  • Ską…d:Niewistka-Podkarpacie

Napisano 04 marca 2012 - 10:48

szkoda bedzie zamkow na pandorze wiec pomyslalem ze moze bys je tyro przeniusl i zrobil jakie miejsce na gildie wiem ze nie mam twojej przechylnosci po tym co sie stalo ale szkoda bedzie jak wczoraj widzialem zamek wilkow szkoda by do bylo.
  • 0

#104 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 04 marca 2012 - 10:50

zapomniałem:
  • czy respimy sie pierwszy raz na Pandorze czy na Nemei
  • admini mają swobodny dostęp do Arcadii i mogą przenosić budowle.

szkoda bedzie zamkow na pandorze wiec pomyslalem ze moze bys je tyro przeniusl i zrobil jakie miejsce na gildie wiem ze nie mam twojej przechylnosci po tym co sie stalo ale szkoda bedzie jak wczoraj widzialem zamek wilkow szkoda by do bylo.

budowle na Pandorze są wkomponowane w teren, nie bardzo widzę mozliwość przeniesienia takich wielkich budowli.
  • 0

#105 Anuu<3

Anuu<3

Kapral

• Recruit
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 marca 2012 - 10:50

Myśle ,że Nemei :)
  • 0

#106 Atroth

Atroth

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 365 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:05

Jestem za resp w Nemei :)
  • 0

#107 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:08

Również uważam, że lepszy resp będzie na Nemei- bezpieczniej dla newbies :)
  • 0
Dołączona grafika

Dream As You'll Live Forever. Live As You'll Die Today.

Dołączona grafika

#108 wodny

wodny

Chorąży

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 426 postów
  • Ską…d:Warszawa

Napisano 04 marca 2012 - 11:13

Zgadzam się z endoo i z Artem i Anuu, też jestem za Nemei, bo ładniejsza nazwa ;]
  • 0
"Każde królestwo rozdarte wewnętrznie pustoszeje a skłócone domy upadają"

#109 Skral

Skral

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 778 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:16

Ja tak jak przedmówca :)
  • 0
"Go out there and give them hell. You were born to do this."

Garrus Vakarian

#110 olo123456789

olo123456789

UnOrtograf

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 649 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:21

i ja.

Wszystko ustalone terz trzeba zacząć prace ;]

Użytkownik olo123456789 edytował ten post 04 marca 2012 - 11:22

• 0
Dołączona grafika FUUUUUCK !!!

Ile jeszcze łopat zniszczę zanim lotnie mi ten głupi flint !?

#111 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:36

lol

tyle się napisałem, a tu żadnego komentarza, że 'z dupy' czy cÓś, :o tylko 'bierz się do roboty' :hang1:
  • 0

#112 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 04 marca 2012 - 11:39

Ja swoją koncepcję przedstawiłem w dość jasny sposób ;) Zagmatwane to było itd :D Zatem nabrałem wody w usta i się nie udzielam :P
  • 0
Dołączona grafika

Dream As You'll Live Forever. Live As You'll Die Today.

Dołączona grafika

#113 olo123456789

olo123456789

UnOrtograf

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 649 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:08

Kiedy i kto będzie tworzył to nwoe maisto?
  • 0
Dołączona grafika FUUUUUCK !!!

Ile jeszcze łopat zniszczę zanim lotnie mi ten głupi flint !?

#114 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:08

zabrzmiało to trochę tak: "rzuciłem pomysł, nie chcecie to mam w d..."

tutaj jest wiele pomysłów, ja staram się zebrać je jakoś do kupy i ubrać w możliwości jakie ma serwer i co jesteśmy w stanie wykonać.
w większość to jest twoja koncepcja : nieograniczone miasto i dzicz jak ktoś nie chce w mieście.
  • 0

#115 Skral

Skral

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 778 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:12

Wiecie nie da się zrobić tak aby wszystkich zadowolić.
Razem z tyrem myślimy nad tym od tygodnia. Przez ten tydzie powstało miliony pomysłów wiec zespolenie ich w jeden genialny pomysł nie jest możliwę.
Serwer chyba nadal nie jest w wersji 1.2.3 więc nadal można dac swój pomysł :)
  • 0
"Go out there and give them hell. You were born to do this."

Garrus Vakarian

#116 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów
  • Ską…d:Nether xD

Napisano 04 marca 2012 - 12:14

Ogólnie wszystko jest ok, ale np. ja to nienawidzę płaskich terenów nawet pod miasto to wygląda strasznie lepiej jest wkomponować miasto w teren spawnu.
  • Też jestem za spawnem w Nemei. :)
  • Czy nie można by było zrobić miasta, ale dużego żeby do następnej wersji starczyło :D. Wtedy poza miastem jak byś mógł zrobić teren w którym było by PvP tzw. "Dzicz" .
  • A co do tego przydzielania działek to lepiej żeby każdy sobie sam wybierał, bo np ja wolę sama wybrać miejsce ale nie dorabiać go.

• 0

Taniec jest odzwierciedleniem naszego ciała,

czasem zabawy ,

czasem bólu.

#117 Anuu<3

Anuu<3

Kapral

• Recruit
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:20

Ha ha Julleczka .I tak zawsze ktoś musi nam wyrównywać teren to co za różnica ? *.*
  • 0

#118 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:24

Nie ja to wolę sama go jakoś po ludzku wyrównać po ostatnim wyczynie moda :(
  • 0

czasem zabawy ,

czasem bólu.

#119 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:25

Ogólnie wszystko jest ok, ale np. ja to nienawidzę płaskich terenów nawet pod miasto to wygląda strasznie lepiej jest wkomponować miasto w teren spawnu.

mówisz, że nie lubisz, ale jakikolwiek teren dostawałaś, pierwsze co robiłaś to wyrównywałaś na płasko. od ciebie się dowiedziałem, że można tak niszczyć krajobraz.
Ja nie lubię płaskich terenów i miast z małymi działeczkami, ale miasta i tak są wyrównywane na gładko. Różnica jest taka tylko, że admini mają masę roboty.

• Też jestem za spawnem w Nemei. :)
  • Czy nie można by było zrobić miasta, ale dużego żeby do następnej wersji starczyło :D. Wtedy poza miastem jak byś mógł zrobić teren w którym było by PvP tzw. "Dzicz" .

czyli żeby dotrzeć do 'dziczy' trzeba by przejść 2000bloków, albo narobić warpów w różnych miejscach.

• A co do tego przydzielania działek to lepiej żeby każdy sobie sam wybierał, bo np ja wolę sama wybrać miejsce ale nie dorabiać go.

i tak nigdy nie umiałaś wybrać, każda ci nie pasuje.
  • 0

#120 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów

Napisano 04 marca 2012 - 12:35

i tak nigdy nie umiałaś wybrać, każda ci nie pasuje.

Wiem, ale jak miałoby mi wybrać jakąkolwiek działkę to już wogulę.
A żeby dotrzeć do dziczy wystarczy 1 wyjście z miasta i tam teleport.

Użytkownik Julleczka edytował ten post 04 marca 2012 - 12:35

• 0

czasem zabawy ,

czasem bólu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1