Dziś w nocy dokonałem aktualizacji serwera Arcadia.
W szczególności:
- - zmiana wersji głównego modułu serwera z build 1597 na build 1709
- - aktualizacja 80% zainstalowanych pluginów do najnowszych wersji bez zmian ustawień, w tym głównych pluginów WorldGuard (cuboidy), WorldEdit, Commandbook, Lockette
- - zmiana plugina od /home i spawn. można teraz miec do 5 home'ów w świecie, szczegóły wkrótce w /help, dotychczasowe home'y nie będą działać. Ponadto kliknięcie łóżka ustawia home - powinno to działać również w Pandorze.
- - zmiana plugina realizującego /help. ta funkcja pojawiła się w głównym pluginie administracyjnym, więc dotychczasowy plugin help został wyrzucony jako zbędny. help muszę napisać od nowa, więc przez chwilę nie będzie informacji.
- - w związku z rozszerzeniem ilości home oraz funkcją definiowania portali w pluginie obsługującym wielo-światowość, uznałem za zbędny plugin Stargate obsługujący portale z tabliczką. Część publicznych portali zostanie zastąpiona, a prywatne przestaną działać. Używajcie Home.
- - ostatecznie, po próbach ustawiłem plugin multi inwentarza. powinien zapamiętywać inwentarz przy przechodzeniu między światami i trybami. Światy są pogrupowane następująco: Arcadia + Ender, Pandora + Nether. Czyli światy z jednej grupy mają wspólny inwentarz, a przejście z grupy do grupy powoduje zmianę inwentarza.
- - dodałem po raz kolejny plugin NoCheat, sprawdzający graczy pod względem 'niestandardowego' zachowania. Modzi i Admini będą mieli na czacie komunikaty o przekroczeniach zakwalifikowanych do High Priority. Część z tych alarmów wywołanych jest lagami jakie mają niektórzy, ale częstość pojawiania się w stosunku do niektórych graczy powinna zwrócić ich uwagę. Plugin ten jest sporym obciążeniem dla serwera, poprzednio wywaliłem go z uwagi na lagi, ale teraz serwer jest mocniejszy, a denerwują mnie gracze którzy potrafią wskakiwać na latarnie, przeskakiwać wyższe płotki, biegać znacznie szybciej niż inni, lub być nietykalni. Wiem, ze największymi cziterami są modzi i admini, ale oni nie grają tylko pracują, a czity są ich narzędziami pracy. (przynajmniej powinno tak być).
- usunąłem plugin obsługujący zdefiniowane przeze mnie skróty niektórych komend oraz powtarzający ostatnią komendę. To był bardzo fajny plugin wykorzystywany najczęściej przeze mnie oraz adminów. Niestety obecnie powoduje konflikty z nowymi wersjami kilku innych pluginów, w tym home i nocheat, a także jest dość ciężki, uznałem, że ja i admini możemy się bez tego obejść, ważniejsze są pluginy dla graczy.
Ktoś może zapytac poco to aktualizować skoro działa. Odpowiedż jest taka: jak widzę w opisach pluginów, że w nowej wersji poprawiono takie i takie istotne błędy poprzednich wersji to znaczy, że my mamy te błędy, więc jak mam nie zaktualizować. W nowej wersji też są błędy. I tak do..... bez końca.