Napisano 23 sierpnia 2012 - 09:00
nie. to nic nie oznacza. to narazie tylko ciekawostka.
"weekly snapshots" - to są cotygodniowe deweloperskie wersje pokazujące postęp prac nad nową wersją gry. 12w34a oznacza wersję z roku 2012 z 34 tygodnia, wersję pierwszą "a". mozna sobie je pobierać ze strony mojang.com i testować.
wersje zawierają nowe rzeczy, rozwiazania, które można sprawdzać, komentować i przygotowywać się na ich nadejście w jakiejś kolejnej wersji oficjalnej - tym razem 1.4, chociaż można się spodziewać wersji pośredniej 1.35.
EDIT
dla mnie nawazniejsze będzie API serwera, które miało być wprowadzone w 1.3, ale zostało przesuniete na 1.4,
teraz jeb_ zapowiedział wstrzymanie prac do czasu wprowadzenia zmian w renderowaniu gry.
API - Application Programming Interface, interfejs programowania aplikacji – zbiór metod, funkcji, reguł, zasad - w oparciu, o które można tworzyć modyfikacje gry.
do tej pory Minecraft serwer nie oferuje żadnego API, dlatego do działania pluginów konieczny jest serwer-mod CraftBukkit. Jeżeli w końcu doczekam się API serwera, będzie można - prawdopodobnie - przeprogramować pluginy, tak żeby działały bezpośrednio na serwerze minecraft.
Liczę, że to znacznie poprawi wydajność serwera. Ponieważ większość funkcji Arcadii (oraz wszystkie Pandory) jest przeze mnie zebrana w autorski plugin, będę mógł zrezygnować z obcych pluginów, przynajmniej poza nielicznymi.
Zawsze jest problem czy autor na czas przygotuje nową wersję, czy naprawi błąd, poprawi wydajność.
Przy autorskim pluginie nie ma tego problemu. Mamy to co sami zbudujemy, nie musimy na nikogo czekać, w każdej chwili możemy zmienić sposób działania, nie ma konfliktów między pluginami -koszmar- czy powielania tych samych funkcji, bo chodzi nam o jakąś jedną z dwudziestu.
Obecnie na przykład Arcadia korzysta z 15 pluginów oferując jednocześnie bogatą gamę funkcji i opcji niestandardowych, często unikalnych, kiedy przeciętny serwer publiczny ma około 50 pluginów.
Jest to możliwe dzięki pluginowi JabberBukkit, który przy ok 200kB obiętości zawiera kilkadziesiąt modyfikacji od czatu, przez moby, sklepy, statystyki, autoryzację graczy, pockety, regenerację terenu, po dynamiczne biomy Nemea.