Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stan wojenny

• Zamknięty Temat jest zamknięty
207 odpowiedzi w tym temacie

#41 wodny

wodny

Chorąży

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 426 postów
  • Ską…d:Warszawa

Napisano 07 kwietnia 2012 - 08:54

Legend jaki miłośnik historii :) To w takim razie powinien dobrze wiedziec, że KAŻDY agresor w historii największych wojen na świecie przegrywał swoje bitwy, gdyż chęc zdobycia władzy, potęgi i pieniędzy przewyższała zdrowy rozsądek. Historia także ukazuje pewien inny fakt, iż nie liczebnośc a wola walki się liczy. Poczytaj sobie historię polskie jazdy znanej pod nazwą Husaria. Jazda konna, która rozbijała szeregi wojsk złego agresora przekraczającego ją liczebnie NAWET 15 razy :) Na widok pogromu swoich wojsk tureckich sułtan Osman II rozpłakał się z żalu i bezsilności :). Liczni najemni żołnierze zaciągali się do armii szwedzkiej z zastrzeżeniem, że nie będą musieli walczyc z Husarią, tak srali ze strachu w gacie przed naszymi żołnierzami :)

Pokaż mi czym jest Potęga, ale ja Ci i tak udowodnie, że w historii tego Świata nie było nikogo kto by przewyższał siłą nad Polskę.
  • 3
"Każde królestwo rozdarte wewnętrznie pustoszeje a skłócone domy upadają"

#42 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 08:59

Niezła wycieczka słowna Ziemny ;) +1. Polacy jeżeli chodzi o wojaczkę to są jedyni w swoim rodzaju i nie do przebicia. Na takie rozmowy można by utworzyć temat. Powiedzmy 'Swobodne wyprawy słowne wgłąb historii' ^_^
  • 0
Dołączona grafika

Dream As You'll Live Forever. Live As You'll Die Today.

Dołączona grafika

#43 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 593 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:09

co z tego, że wygrywaliśmy bitwy, skoro przegrywaliśmy wojny, a nawet jeśli jakąś przypadkiem wygraliśmy, to nie potrafiliśmy tego wykorzystać, bo nie mogliśmy się porozumieć między sobą czego chcemy.
  • 0

#44 wodny

wodny

Chorąży

• Oldie
  • 2 426 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:09

Bardzo dobry pomysł endo, jestem ZA. Niech młodzi czytają i się uczą. Trzeba im w duchu zakorzenic dumę do historii swojego Narodu. Bo jak nie oni to kto będzie walczył o nasze dobre imię, które tak często w dzisiejszych czasach targane na lewo i prawo, oplute i gwałcone przez agresora, a nawet własnych rodaków?

Edit

Tyro, co jak co ale to my wygrywaliśmy najważniejsze bitwy, a miano zwycięzcy wojny przyodziewali nasi "sprzymierzeńcy". Poland first to fight!
Jednak z jednym się zgodzę, porozumiec się między sobą nie potrafiliśmy czego najlepszym dowodem było "liberum veto". No może nie do końca sama ta zasada ustrojowa, a to KTO tak naprawdę mógł ją stosowac, a mógł każdy z posłów, nawet ten, który nie miłował swojego Kraju wyżej niż swoje życie.

Użytkownik wodny edytował ten post 07 kwietnia 2012 - 09:15

• 0

#45 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów
  • Ską…d:Nether xD

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:15

Coś czuję że ten temat nie będzie zbyt oblegany haha :P
  • 0

Taniec jest odzwierciedleniem naszego ciała,

czasem zabawy ,

czasem bólu.

#46 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:26

No tak Julla, Ty wolisz się uczyć tego chłamu, który UE za wszelką cenę chce pchnąć u nas w szkołach... Czyli husaria, to wcale nie polskie wojsko, a obozy zagłady były polskie i to nasz naród tam mordował innych... -_- Bardzo mądrze :connie_he-moose:
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#47 wodny

wodny

Chorąży

• Oldie
  • 2 426 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:36

Teraz szkoła bardziej zniechęca do nauki, czego dowodem są nasi kochani gracze Minecrafta :)

Ale przypomnij sobie jak to za naszych czasów było? :D Ile lat uczyliśmy się o Mezopotamii, Egipcie, Rewolucji francuskiej, sposobach mumifikacji, kodeksie Hammurabiego, a Druga Wojna Światowa była lekko zahaczana na lekcjach, nie mówiąc o jakichkolwiek zajęciach z czasów powojennych: ONZ, Solidarnośc, ZSRR. Kiedyś tego typu zagrywki były nazywane zwykłą komunistyczną propagandą, a dzisiaj rozporządzeniami KEN :D

Użytkownik wodny edytował ten post 07 kwietnia 2012 - 09:41

• 0

#48 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 08:29

No wiesz ja mam swoją metodę nie uczę się historii, nigdy :P
  • 0

czasem zabawy ,

czasem bólu.

#49 Skral

Skral

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 778 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 08:34

Wypraszam sobie!
Gdy byłem w czwartej klasie wziąłem udział w konkursie historycznym.
Konkurs był ogólno polski.
W konkursie 4-6 klasy były brane pod uwagę tak samo czyli czwarte miały małe szanse.
A mimo to zająłem 12 miejsce w Polsce! :yu:
  • 1
"Go out there and give them hell. You were born to do this."

Garrus Vakarian

#50 Julleczka

Julleczka

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 266 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 08:46

Gratuluje, ja tam wolę matematykę :P
  • 0

czasem zabawy ,

czasem bólu.

#51 czeczen

czeczen

Kapral

• Recruit
  • PipPip
  • 52 postów
  • Ską…d:Łask

Napisano 08 kwietnia 2012 - 09:19

no skral a tera gimnazjum i co 1 i 2- nic więcej :P
  • 0

#52 Legend986

Legend986

Turbo Spamer

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 854 postów
  • Ską…d:z planety wodorostów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 11:05

Legend jaki miłośnik historii :) To w takim razie powinien dobrze wiedziec, że KAŻDY agresor w historii największych wojen na świecie przegrywał swoje bitwy, gdyż chęc zdobycia władzy, potęgi i pieniędzy przewyższała zdrowy rozsądek. Historia także ukazuje pewien inny fakt, iż nie liczebnośc a wola walki się liczy. Poczytaj sobie historię polskie jazdy znanej pod nazwą Husaria. Jazda konna, która rozbijała szeregi wojsk złego agresora przekraczającego ją liczebnie NAWET 15 razy :) Na widok pogromu swoich wojsk tureckich sułtan Osman II rozpłakał się z żalu i bezsilności :). Liczni najemni żołnierze zaciągali się do armii szwedzkiej z zastrzeżeniem, że nie będą musieli walczyc z Husarią, tak srali ze strachu w gacie przed naszymi żołnierzami :)

Pokaż mi czym jest Potęga, ale ja Ci i tak udowodnie, że w historii tego Świata nie było nikogo kto by przewyższał siłą nad Polskę.

owszem masz racje tak było ale husaria w końcu przestała być skuteczna dzięki postępowi w broni palnej , i mam nadzieje że Lugward i na was wymyśli patent bo ja stoje za spartą lecz to raczej moje nadzieje bo sparta sie wukrusza co widać. Jak dla mnie nadzieją sparty jest to iż nowe klany (których w dużej części założycielami są dawni spartanie) przyłączą sie do sparty ze wzgledu na przeszłość :)

w innym wypadku nie ma zabardzo szans ale i tak jak wruce od rodzinki do domu to będe walczył kto wie może i nawet po upadku sparty

i masz też racje wodny że uwilbiam historie :)
  • 0

#53 SpiXel

SpiXel

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 156 postów
  • Ską…d:Raszyn

Napisano 08 kwietnia 2012 - 12:03

Ale my tu rozmawaimy o stanie wojennym czy o husari
  • 0

#54 Legend986

Legend986

Turbo Spamer

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 854 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 12:43

o jednym i o drugim
  • 0

#55 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 12:49

Ale my tu rozmawaimy o stanie wojennym czy o husari

Sam tworzysz off-top w innych tematach, więc o co chodzi? Najpierw sam postępuj wedle zasad by zwracać uwagę innym.
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#56 Starwars508

Starwars508

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 828 postów
  • Ską…d:Miasto Stumostów (A.K.A Łask)

Napisano 08 kwietnia 2012 - 04:22

12 miejscw w Polsce, gratki Skral :>.
W związku za powyższą dyskusja na temat husarii może ktoś wpadł na pomysł abyśmy powgrywali sobie Mo'Creatures i zrobimy sobie ataki jazdy? :lol:
  • 0
Dołączona grafika

#57 Legend986

Legend986

Turbo Spamer

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 854 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 05:01

bardzo fajny pomysł ale władza się raczej nie zgodzi ,,bo to przeciąży serwer'' ale co my możemy ja raz w żeciu widziałem konsolkę od dedyka więc jak tyro powie nie to nie będe się kłócił

Starwars jak my wgramy to g.... da bo Mo'Creatures musi być wgrane na serwer a nie na nasze komputery więc jak nie wiesz to się nieodzywaj
  • 0

#58 Starwars508

Starwars508

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 828 postów
  • Ską…d:Miasto Stumostów (A.K.A Łask)

Napisano 08 kwietnia 2012 - 05:07

Echhhh.....Mo'Creatures to nie mod serva,więc nei da się tego wgrac na server - ejst to modyfikacja CLIENTA czyli tego co masz na kompie... -_-.
  • 0
Dołączona grafika

#59 olo123456789

olo123456789

UnOrtograf

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 649 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 07:09

Co tego że broń palna weszła w życie a ja mam 6 skrzyni pełnych śnieżek a Śnieżki biorą na 20 chitów czy to z zbrojom czy nie.
  • 0
Dołączona grafika FUUUUUCK !!!

Ile jeszcze łopat zniszczę zanim lotnie mi ten głupi flint !?

#60 Legend986

Legend986

Turbo Spamer

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 854 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 08:19

olo co do broni palnej to wyobraź sobie husarie jadącą na bunkier za karabinami maszynowymi

a śnieżki to średnia broń :/ prędzej cie potną
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1