Skocz do zawartości

Zdjęcie

Popychamy Tawerne o 1 krok dalej.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
165 odpowiedzi w tym temacie

#81 w0rms.dll

w0rms.dll

Kapitan

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 633 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 05:22

Strasznie dużo tutaj pierdzenia w tym temacie (Zbędnego) Ale do rzeczy mając na myśli sponsoring o jakiej kwocie mówimy i w jakich kwestiach, chodzi mi o to czy na "przyszłym" sponsoringu chcecie utrzymywać serwer & forum czy może same serwery czy może chcecie kupić nowe serwery czy wszystko ? Co oferujecie to już chyba Owi napisałeś kilka (-naście) postów wcześniej więc to jak coś znajdę. Takie pytanie a nie inne bo wiadomo że jeżeli mamy w planie opłacenie konkretnie OLL to trzeba bić do bardziej zaawansowanej firmy :P Tak więc chciałbym znać wasze wymagania :P
  • 0

#82 ShataN

ShataN

Kapitan

• Vip
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 336 postów
  • Ską…d:Białystok

Napisano 17 lutego 2009 - 06:05

Tak ostatnio sobie przegladalem allegro i zobaczylem sobie niesmiertelniki. Moze zrobic takie niesmiertelniki Tawerny ktore z jednej strony zalozmy maja "Tawerna 4 ever" i kawalek pod spodem "tawerna-cs.org" a z drugiej strony i na drugiej blaszce co sobie zazyczy dany zamawiajacy ;p ja osobiscie takie blachy bym sobie kupil bo juz od dawna je chce sobie sprawic :D

http://allegro.pl/it...miertelnik.html
sporo takich jest i koszt dwoch blach to by bylo zalozmy te 20-25 zl gdzie na serwer idzie wtedy te 5-10 zl ;] znajac zycie to i tak by sie nie przyjelo ale tak dodaje po prostu ;]

Użytkownik ShataN edytował ten post 17 lutego 2009 - 06:06

• 0

#83 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 593 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 09:04

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem fragout.pl, padlina studio, firma HP. Są zainteresowani sponsorowaniem nas.
Interesuje ich Tawerna Team, chcą pomóc w jej zorganizowaniu i działalności.

Więcej szczegółów podam wkrótce. Muszę obgadać to z Owim, a w ogóle to dopiero ściągnąłem do domu i nie mam dziś sił.
  • 0

#84 ReV

ReV

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 955 postów
  • Ską…d:Bielsko-Biała

Napisano 17 lutego 2009 - 09:23

Gratki tyro.

Teraz moje 5 groszy.

Jeżeli interesuje ich Tawerna Team to radze wam sie za to chwycic i to solidnie. I nie moge to byc gracze 'byle jacy' [bez urazy] tylko w miare ogarnietym dyspozycyjny team z dobrym zarzadem. Jak zobacza ze TT to jakies 4fun mixowo.pl to zaraz im sie sponsoring odwidzi.
  • 0
Dołączona grafika

ŚWIREQ & rev FTW

Dołączona grafika Dołączona grafika

#85 czapka style

czapka style

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 398 postów
  • Ską…d:Kalisz

Napisano 17 lutego 2009 - 10:42

No Rev ma racje, jesli to ma miec duzy wplyw to ogarnijcie dobry team, tak jak slyszalem kto tam gra to troche nie bardzo (bez obrazy), ale podejrzewam ze nie gracie tyle mixow i cw co niektorzy sam skill nie wystarczy, tam nie ma tak jak na FFA... jestem w klanie od wakacji i pol roku szukalismy kompletnego sq a teraz duzo czasu potrzebujemy na zgranie, wiec jedyne co wam moge poradzic to to, zebyscie sie wzieli ostro i na szybko ogarneli mapy i ustawienie i zagrali w kode5 n sprawdzenie sie....
  • 0

#86 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 09:52

Wracając do tematu po rozmowie z Owim, przedstawiam skrót z pierwszej rozmowy z przedstawicielem sponsora - Padlina Studio - oficjalnej marki HP Poland od spraw grafiki, www i tych spraw. Oferta przedstawia się następująco:

"Całkowity sponsoring Tawerna Team. Opłata wszystkiego co będzie niezbędne.. 11 slotowy serwer dla CS 1.6. i CS:CZ na treningi i mecze, domenę i serwer pod www (jeżeli nie dysponujecie takim), profesjonalną stronę www (bez domeny) dla całej organizacji Tawerny, strona oparta na ulepszonym Webspell'u oraz wsparcie graficzne (tworzenie bannerów, log itd.) To na początek, a jeśli zauważymy, że drużyna się rozrasta, zaczną się pierwsze wygrane mecze w lidze, może i jakieś sukcesy, że coraz więcej osób będzie do was się przyłączało to wtedy jesteśmy w stanie dać pieniądze na cały serwer".

Sponsor jest zainteresowany przede wszystkim rozwojem TawernaTeam. Jeżeli drużyna osiągnie jakieś sukcesy to wtedy możemy liczyć na coś więcej - sponsoring serwera. Na razie więc korzyści ze sponsoringu ograniczają się tylko do TT. Na tym polu będziemy współpracować ze sponsorem. Reszta spraw pozostaje jak dotychczas. Co będzie dalej przyszłość pokaże. Rozwój sponsoringu zależy od sukcesów TT.

"chciałbym też zaznaczyć że dobrze by było, gdyby Administracja Tawerny, Moderatorzy forum, serwera oraz gracze w 'Tawerna Team' nie schodzili wiekiem poniżej granicy 16 lat. Może to dziwnie brzmieć ale nie jesteśmy zainteresowani sponsorowaniem żadnych dzieciaków. Ponieważ dobrze wiemy jakie to może mieć końcowe efekty."

Administracja Tawerny jest już pełnoletnia :P . Gracze TawernaTeam muszą się wylegitymować.

"Żadnych zbędnych reklam na logach nie potrzebujemy, to tylko by wam zaśmiecało strony ale myślimy o jakimś bannerku firmy na serwerze gry."

Nie próbowaliśmy tego, więc trzeba to rozpracować. Myślę, że to się da zrobić.

"mam nadzieje, że tutaj o kulturze wśród administracji i panowania nad kulturą słowną graczy nie muszę mówić nie chcielibyśmy źle wypaść na tym."

To jest to o co walczymy od dawna, a czego niektórzy nie chcą zrozumieć. Kultura przede wszystkim. Żadnego chamstwa. Każdy musi pilnować siebie i innych. To już nie jest tylko nasze głupie widzi-misie. Każdy sponsor postawi taki warunek. Nikt nie chce być kojarzony z chamstwem.

"Dodam jeszcze, że jak wszystko się ładnie potoczy to będziemy mogli również zaproponować dodanie do rotka banerów na tej stronie : http://www.fragout.pl/ "

"chciałbym jednak dostać listę wszystkich rzeczy potrzebnych Tawernie Team i koszty tego. Najlepiej do końca tygodnia. "

No to trzeba teraz myśleć co jest niezbędne drużynie - bez ekstrawagancji.
Sprawdziłem, że serwer CS1,6 na Gamesnet kosztuje 55zł/mc a CS:CZ - 44zł/mc. Sądzę, że nie ma co kombinować z jakimiś niesprawdzonymi hostingami. Poza tym im więcej serwerów tym większe szanse na jakiś bonus w przyszłości. Jeżeli TT osiągnie coś i jej serwery będą na GN to może i oni coś dorzucą, albo dadzą rabat na TP.

"I jako oficjalnego przedstawiciela tego sponsoringu mianuje Michała (Webber). Ufam mu i jeśli wam to nie przeszkadza jako, że jest to normalny gracz (nie admin) to z naszej strony informacje o sponsoringu mogą przez niego przechodzić. "

To jest oczywiste i praktyczne.

"i jeszcze bym prosił aby cała Tawerna miała wszystko przedstawione jasno, żebyście informowali o rozwojach tego sponsoringu oraz w razie czego reklamowali markę Padlina Studio, oraz Michałowi myślę, że również wypada podziękować."

Wszystkie decyzje są zawsze konsultowane na forum, więc nie ma problemu.
Jesteśmy wdzięczni Webberowi za jego inicjatywę i przekonanie sponsora do zajęcia się naszą sprawą. Jest to w zasadzie pierwsza firma, która potraktowała nas poważnie. Dziękujemy.

Więcej szczegółów wkrótce.
  • 0

#87 Fikus

Fikus

Pułkownik

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3 378 postów
  • Ską…d:Częstochowa

Napisano 18 lutego 2009 - 10:06

Listę napiszemy do Ciebie, a jakieś rozmowy odnośnie gadżetów się odbyły, albo chociaż ich wsparcia, pokrycia kosztów ?
  • 0
Dołączona grafika

#88 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • 5 593 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 10:22

tak zapomniałem wstawić, bo ten fragment zahaczył o techniczną stronę finansowania, która nie została jeszcze doprecyzowana i prawdę mówiąc nie bardzo wiem jakby to miało działać.

"proponujemy żeby 30-35% od każdych zysków wchodziło na neutralne konto dwóch stron. Będzie to konto z pieniędzmi, którymi dysponować będziecie tylko w razie słabej sytuacji lub po prostu, będziecie potrzebować tych pieniędzy. i wszystko to będzie udokumentowane, na co pieniążki idą. [...] są pieniążki, które gracze wpłacają, będą tam jakieś t-shirty, na które również możemy dołożyć.. "

sponsor chce zabezpieczenia-kontroli nad pieniędzmi, co jest oczywiste. proponuje wspólne konto na które by szły wszystkie pieniądze, i które by było kontrolowane przez obie strony.

to się kłóci z obecnym schematem, gdzie pieniądze od graczy idą bezpośrednio na konto GamesNet, w większości za pośrednictwem SMS. Nie możemy zrezygnować z tej formy płatności, bo wydaje sie ona być najbardziej popularna. Poza tym skoro sponsoring ma się ograniczać tylko do TT to na obecnym etapie nie możemy mieszać tych dwóch spraw.
Jednakże w przypadku ewentualnych zysków z tytułu działania TT oraz sprzedaży gadżetów lub innych przychodów, które mogą wyniknąć z tej współpracy, takie konto będzie musiało powstać.

Nie chcemy żadnych pieniędzy na naszych prywatnych kontach.

• 0

#89 Maxver

Maxver

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 135 postów
  • Ską…d:Poznań

Napisano 18 lutego 2009 - 10:26

no to mordujcie tam TT :-)
  • 0
http://tawerna-cs.or...yer.php?id=7866

Dołączona grafika

Dołączona grafika
@UP kliknij na obrazek aby wejść na moj profil Steam.

#90 mentos

mentos

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 541 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 10:28

Nie wiem kiedy się odpłacimy Webberowi za to co dla nas zrobił(z mojej strony brak słów) on jako jedyny wziął się na poważnie za rozwój tawerny nie tylko tt , ale także ten turniej tawerny(zaangażował w niego dużą liczbę ludzi). Widać że jest zaufaną osobą nie tylko na tawernie co wynika z postu Tyra , moim zdaniem powinien dostać jakąś honorową rangę na forum(ale nie o tym teraz). Pisałem na gg do FFFF w sprawie graczy tt(proszę cię odczytaj i daj jakąś odpowiedź) , że nie jest tak jak powinno być(ale to da się załatwić , jeśli FFFF lub Webber zareagują w porę). Więc co nam pozostaje , ogarnąć skład i ruszyć przed siebie. Pozdrawiam =)
  • 0

Pamiętam nie zapomnę nie zapomnę pamiętam
O wszystkich dobrodziejstwach i o wszystkich przekrętach
Co w życiu mnie spotkało a na co jeszcze czekam(...)
Wszędzie po trochu zawsze tam gdzie pożądany
Nie wpycham się jak chamy nie wchodze gdy niechciany
Wole solowe stany przy płytach zajarany (...)
Nie kozaczę jest wj** to nie płaczę(...)

Śmiejesz się? to zgadnij kto się będzie śmiał ostatni!

#91 ulti

ulti

Porucznik

• Vip
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 078 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 02:05

"Żadnych zbędnych reklam na logach nie potrzebujemy, to tylko by wam zaśmiecało strony ale myślimy o jakimś bannerku firmy na serwerze gry. Nie próbowaliśmy tego, więc trzeba to rozpracować. Myślę, że to się da zrobić."

jeśli chodzi o reklamy na ścianach map to wiem jak to zrobić.
  • 0
bzzzzzzzzyyyy

#92 ScaR

ScaR

Troll

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 622 postów
  • Ską…d:Poznań

Napisano 18 lutego 2009 - 03:13

No cóż muszę przyznać, że się pomyliłem trochę co do Ciebie Webber :)
To nie pozostaje nam nic innego jak karać botuff :D
  • 0
Kto się c*pą urodził mężczyzną nie umrze

Dołączona grafika

Nowy H@ Tawerny :D
Dołączona grafika

#93 ChriS

ChriS

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 259 postów
  • Ską…d:Tarnobrzeg

Napisano 18 lutego 2009 - 04:35

z tym adminem poniżej 16 roku życia... to niby ja się łapie, ale dalej niesmak pozostaję ;) zresztą bardziej mi na grze zależy. Swoją drogą to mają rację, osobie w tym wieku trudno by było na treningi przychodzić, wyjeżdżać itp. więc życzę powodzenia TT, samych wygranych, a ja tu kupię sobie koszulkę w międzyczasie ;)

Użytkownik ChriS edytował ten post 18 lutego 2009 - 04:40

• 0

Dołączona grafika
Zmierz się z moim Brutem! http://christnt.mybrute.com/

#94 Blood

Blood

Kapitan

• Oldie
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 330 postów
  • Ską…d:Warszawa

Napisano 18 lutego 2009 - 05:32

No to nice ... wyjdzie na to, że sponsorzy już będą ogarnięci, a team nie będzie ogarnięty xD

i tak btw. teamu - może potrzebujecie coacha? :P mam spore doświadczenie w grze zespołowej, mógłbym prowadzić u Was treningi ...
  • 0

Dołączona grafikaDołączona grafika Blood was here.

#95 Michał Webber Oszust Rurański

Michał Webber Oszust Rurański

OSZUST

• Member
  • PipPipPip
  • 130 postów
  • Ską…d:Wrocław

Napisano 18 lutego 2009 - 06:28

Na razie nie czas na podziękowania, dużo pracy dopiero teraz się zacznie jeśli chcemy zrobić z tego coś na prawdę poważnego, jednak bardzo dziękuję. A tam przekonał, normalna rozmowa z szefem :) prosto i na temat..

Oczywiście z mojej i FFFF strony możecie oczekiwać 100% zaangażowania, a teraz tylko pozostaje zarazić tym graczy TT. :D

Podsumowując, jestem bardzo szczęśliwy, że w jakiś sposób mogłem przyczynić się do rozwoju Tawerny i zawsze możecie oczekiwać pomocy z mojej strony. :)

@ Tyro, do końca tygodnia napiszę Ci kosztorys TT.

OGJEŃ! Pozdrawiam ;)

Edit: Blood, napisz do mnie na GG, 484620 bo może i poszukujemy :)

Użytkownik Webber edytował ten post 18 lutego 2009 - 06:29

• 0

#96 se lamie se

se lamie se

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 084 postów
  • Ską…d:Czechowice-Dziedzice

Napisano 18 lutego 2009 - 09:50

no no panowie musze powiedzec, ze przedstawia sie nam coraz dokladniejszy zarys tego co chcemy osiagnac :) powiem szczerze, ze od samego poczatku wiedzialem ze TawernaTeam bedzie najlepszym sposobem na zlapanie sponsora i popchniecie calej Tawerny do przodu. Oby tak dalej :)
  • 0

Dołączona grafika

#97 Owi

Owi

Administrator

• Head Admin
  • 6 328 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 10:10

Chyba ktos musi to napisac bo nikt nie rozumie chyba tekstu pisanego. Jak widzicie z tego tekstu cytowanego przez Tyra - sponsora NIE interesuje nasz serwer ani nasze forum. Ich interesuje TYLKO I WYLACZNIE tawerna team. Dlatego też musimy pewne sprawy rozdzielić i ustalić (dzisiaj o tym z Tyrem gadalismy 20 min przez telefon i mamy pewne ustalenia). Oczywiście jest to krok naprzód, ale jednak jeżeli chodzi o serwer jesteśmy w tym samym punkcie. Mozliwe ze Tawerna Team pociągnie serwer do przodu, ale jak narazie jest to bardzo wątpliwa sprawa. Dlatego powinniśmy umożliwić rozwój Webberowi i reszcie, jednocześnie szukając aktywnie sponsora - gdyż na razie nic sie tu niestety nie zmieniło.
  • 0
Dołączona grafika

..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org

#98 se lamie se

se lamie se

Porucznik

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 084 postów
  • Ską…d:Czechowice-Dziedzice

Napisano 18 lutego 2009 - 10:38

ale jak by na to nie patrzec mamy bardzo dobry start. teraz wydaje mi sie ze moze juz byc tylko lepiej. trzeba stopniowo, krok po kroku rozwijac Tawerne, a nie wszystko na raz. sponsorowanie TT w moim odczuciu jest duuuuzym krokiem na przod. tu cytuje "a jeśli zauważymy, że drużyna się rozrasta, zaczną się pierwsze wygrane mecze w lidze, może i jakieś sukcesy, że coraz więcej osób będzie do was się przyłączało to wtedy jesteśmy w stanie dać pieniądze na cały serwer". wiec szanse na sponsoring calego serwera sa, bo mysle ze chlopaki cos ogarna w lidze :)

Użytkownik se lamie se edytował ten post 18 lutego 2009 - 10:39

• 0

Dołączona grafika

#99 piXel

piXel

Sierżant

• Oldie
  • PipPipPipPip
  • 209 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 08:06

Nie umywali sie w zadnym stopniu do tawerny jakis rok temu. Nastepnie Gamesnet za free im lacze zasponsorowal gdzie maja dedyka jakiego tylko sobie moga wymarzyc to o czym my w ogole rozmawiamy? Nie mamy szans z czyms takim ;)

Dodatkowo nie pisz "a my" tylko napisz co zrobiles sam osobiscie aby popchnac tawerne chociaz te 3 kroki do przodu ;]

Nie wiem jak wyglądała Tawerna, ani Ster-gaming rok temu, ale porównując je teraz to Teraz jest odwrotnie, ale chyba zapominacie o jednym z najważniejszych faktów marketingu. Żeby coś ruszyło z impetem, to trzeba zainwestować w coś, co w biznesie nazywa się "MARKĄ". W przypadku Steru był to oczywiście słynny Neo-no life-Kubski oraz God of awp + dragi Luq, RR oraz wielu innych "medialnych" graczy.

Coś tam o STERZE. - 2004
Skład STER - 2005/2006

Ster już w 2004 osiągnął tyle, ile Tawerna mogłaby sobie jeszcze wymyślać i o co mogłaby się starać:
Nowy sponsor SPEC.STER- 2004

Nie wiem na jakiej podstawie porównujecie Tawernę do Ster'u. Żeby wyprowadzić forum Tawerny, jak i jej markę gdzieś wyżej, to czeka was naprawdę dużo pracy. Od kiedy tu się zarejestrowałem bardzo mało się zmieniło. Każdy wie że to co ładne z zewnątrz bardziej przyciąga uwagę, więc np: obecny wygląd forum nie jest rewelacyny (to moje zdanie), tak samo jak główne logo (a to przecież najważniejsza część strony!!!).

Wyraziłem swoje zdanie, chociaż nie pełne, bo dużo czasu potrzeba na wyliczenie tego co można by było uskutecznić lub całkowicie zmienić. "Popychamy Tawernę o 1 krok dalej" to ciekawy temat dotyczący zmian. W końcu jedyną stałą w życiu jest zmienność.

Tak więc odnosząc się do głównego tematu mogę powiedzieć, że kombinowanie ze zdobyciem SPONSORÓW jeżeli nie ma się znajomości, ani większych sukcesów- w popularności strony, czy też osiągnięciach dotyczących gry oraz innych dziedzin jest bardzo trudnym sposobem podniesienia rangi czegokolwiek (chodzi mi o koszty z tym związane). Do tego dochodzi o odpowiednie rozplanowanie uzyskanego sponsoringu (w przypadku stron dotyczących gier to im więcej sponsorów tym lepiej, chociaż niektórzy sponsorzy wymagają rzeczy nadto korzystnych dla nich siebie niż dla starającego się o sponsoring).

Druga sprawa, czyli KOSZULKI I KUBKI. Dobry sposób na pozyskanie pieniędzy na utrzymanie serwera i forum, czy też innych kosztów, ale czy nie dałoby się znaleźć czegoś taniej? Kiedyś znalazłem stronę, gdzie koszulka z własnym nadrukiem kosztowała 28zł, a teraz znalazłem jedynie coś takiego: KLIKNIJ. Tym bardziej że koszulki zamawiałbyś taniej, bo byłyby to ilości hurtowe. To samo dotyczy kubków. Ogólnie bardzo dobry pomysł.

Musimy uderzyć ostro w promocję i rozwój serwera albo ten obecny wykup będzie jego ostatnim. Mnie i Tyra mało tu już trzyma a i gracze powoli się wykruszają, albo ruszymy do przodu albo możemy powoli zbierać się do zakończenia.

Chętnie pomogę w rozwoju Tawerny swoim doświadczeniem i pomysłami.

Zauważyłem że dużo osób pisze swoje pomysły i nie wiem, czy przypadkowo nie powtórzyłem czyjegoś pomysłu, lub opinii. Dlatego proponowałbym, żeby wszystkie [cele],[pomysły],[opinie]...itd poukładać w jakiś logiczny porządek i updejtować w pierwszym poście tego tematu (nie każdemu chce się czytać wszystkie strony tematu tym bardziej, kiedy jest ich ponad 10).

Użytkownik piXel edytował ten post 19 lutego 2009 - 08:16

• 0

#100 Owi

Owi

Administrator

• Head Admin
  • 6 328 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 08:19

I wracamy do glownego odwiecznego tematu czyli pieniedzy ;]

A co do kubków i koszulek - jest dokladnie tak jak mowisz - ceny hurtowe sa znacznie nizsze niz jednostkowe - jednakze to do nas nalezy wybor dostawcy i niekoniecznie musimy korzystac z najtaszego - przy zamawianiu wiekszej ilosci przydalaby sie jakaś koszulka testowa, na której bysmy zobaczyli jakość wykonania i materiału.

Co do steru to nie wiedzialem ze kiedys cos rozwijali - sugerowalem sie tym ze to przez jakis czas bylo martwe i ruszylo dopiero po wspolpracy z Gamesnetem. Czyli najpewniej bylo tak ze cos grali a nastepnie byla jakas przerwa gdzie wszystko stanelo...
  • 0
Dołączona grafika

..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1