Katastrofa w Katyniu 2010
Napisano 14 kwietnia 2010 - 04:56
Joanna Agacka-Indecka, Czesław Cywiński, Leszek Deptuła, Zbigniew Dębski, Miron Chodakowski, Katarzyna Doraczyńska, Aleksander Fedorowicz, Janina Fetlińska, Jarosław Florczak, Paweł Janeczek, Dariusz Jankowski, Mariusz Kazana, Stanisław Komornicki, Stanisław Jerzy Komorowski, Paweł Krajewski, Wojciech Lubiński, Tomasz Merta, Dariusz Michałowski, Justyna Moniuszko, Piotr Nosek, Piotr Nurowski, Jan Osiński, Adam Pilch, Krzysztof Putra, Ryszard Rumianek, Sławomir Skrzypek, Władysław Stasiak, Jacek Surówka, Jerzy Szmajdziński, Paweł Wypych.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 05:33
No "NIECO" zaniżyłem... ludzi co stawali w kolejce około północy musieli czekać 7 godzin.Łukasz nie czekałbyś "ponad godzinę"
Pokazali w wiadomościach kobietę która stanęła w kolejce do trumny wczoraj o 23 i stoi nadal...szok
Napisano 15 kwietnia 2010 - 07:55
Owi: to jest dyskusja akademicka, moze i naprawde na wyrost, ale co macie miarke jakas ktora sie przyklada i jak sie otrzyma iles punktów w skali to mozna chowac tu, albo tam? niech se go chowaja tam gdzie uwazaja za sluszne. tak jak napisalem, ani mi ani wam do Lazienki nie wstawia
Owi: na wawelu jak pisze will albo byliscie raz albo i nie, a polowy albo i wiecej zyciorysow tamtych osob nawet nie znacie
Owi: olac to, naprawde sa powazniejsze problemy
Wiec nawiazujac do tego:
1. Widzę proby tworzenia legendy, widzę proby budowania wizerunku na siłę wykorzystujac czas zaloby. Szacunek dla zmarych to jedno - zrozumiane. Wykorzystywanie tego faktu do PR - pe i nieladnie.
2. Kaczynski był Warszawiakiem, tu się urodził i wychował, tu był Prezydentem Warszawy - wiec tu raczej powinien być pochowany.
3. Decyzji pochówku na Wawelu nie ma komu przyjac na siebie. Skoro to taka oczywista i słuszna decyzja to by usilnie nie poszukiwano pomysłodawcy tego. Szukaja kozła ofiarnego na którego można by było zwalić winę
4. Jednakze skoro podjęto o tym decyzję i jak wiadomo jest ona nieodwołalna - powinniśmy to w jakś sposób uszanować - bo dalsze kłótnie prowadzą tylko do tworzeina się burdelu. Znów na całym swiecie Polska nie jest krajem jednoczącym sie tylko krajem któremu kązdy pretekst jest dobry do tego aby się poróżnić
gdzies tam w shoutach plaj opdisał:
plaj: debilizmy wypisujecie ale cóż ile osob tyle opini, ja tam myśle że życiorys wiekszosci z tych osób pochowanych na wawelu zna przynajmniej 3/4 forum , bo przewineło się to przez wiele szkół w koncu to historia Polski
plaj: Scar o Kościuszce , PIłsudskim, janie III sobieskim nie słyszałeś? nie było historii?
A więc odpowiadając i na to.
a) debilizmów nie piszę - nie nawołuję za jedną i drugą opcją - chce ukazać, że to nie jest decyzja prosta i łatwa, a także to, że za niełdugi czas nikt tego nawet brać do głowy nie będzie. Teraz jest krzyk potem i tak wszyscy zapomną - dokładnie tak jak było z Piłsudskim
W shoucie napisałem wyraznie - ŻYCIORYSY POCHOWANYCH NA WAWELU - a nie imiona i nazwiska. Idę w zakład, że znakomita większosc z nas bez posiłkowania się wikipedią, google, onetem czy książką nie wymieni nawet połowy tam leżących osób.
Mówiąc o zyciorysach nie mówię o tym zeby powiedziec kto to był kosciuszko czy Sobieski - ale o tym co w swoim zyciu zrobil, czym sie wsławił a czym się zhanbil (i bylo tego wiele).
I tutaj ide w zakład - znakomita większosc z nas nie bylaby w stanie powiedziec wiecej niz pare zdan o kazdej osobie, pomijajac wiele istotnych faktów. Te wszystkie osoby wcale ie byly lukrowanymi postaciami bez wad.
Razi mnie to ze bardzo duza czesc protestujacych po protu protestuje- nie majac ku temu wiekszych merytorycznych podstaw - oczywiscie bardzo duza czesc osób ma też znakomite pojęcie i tego nie pomijam - ale ja tu uogólniam, bez wnikania w poszczególne przypadki
Podsumowując tą część - sugerowałem tu - ze nie jestesmy w stanie znalezc miary, ani skali wg ktorej moglibysmy przydzielac punkty poszczegolnym osobom. Stawiac plusy przy nazwisku i po okreslonej liczbe plusów i punktów temu komus sie nalezy tam pochówek a temu nie.
Ja nie mam wystarczającej wiedzy historycznej aby ocenić to - czy komuś się nalezy tam pochówek czy nie. Oceny takiej nie da się wykonac pod wplywem chwili
podsumowując:
Moim zdaniem równiez jest to decyzja na wyrost i podjeta pod wplywem chwili, jednakze nie mamy na nia wplywu to raz, a dwa nie jest to az tak wielki problem by wywolywac az takie kontrowersje...
nie opowiadam się jednak za zadną z opcji bo dla mnie nie jest to najwazniejszym problemem.
..."Umiesz liczyć - licz na siebie"...
Head Admin @ Tawerna-cs.org
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:17
Lech Kaczyński taki nie był. Tragiczna śmierć nie powoduje że nagle ktoś staje się wielki. Wraz z prezydentem zginęło 96 innych osób, w tym były prezydent na II RP. Dlaczego jego nie chowamy na Wawelu. Jego zasługi są porównywalne, jeżeli nie większe.
Prezydentura Lecha Kaczyńskiego była najgorszą w III RP. Tak sądziła zdecydowana większość polaków. Nie zrobił niczego co pozwalałoby uznać go za Wielkiego Polaka.
Decyzja o pochowaniu go na Wawelu jest wyłącznie polityczna. Autorem pomysłu jest Jarosław Kaczyński, nie mam co do tego żadnych wątpliwości.
Jest on znany z tego, że planuje zawsze kilka kroków wprzód i nie zmarnuje żadnej okazji do zbicia kapitału politycznego.
Jestem przekonany, że będzie wykorzystywał śmierć brata w walce politycznej o władzę.
Budowa wizerunku wielkiego polaka jest wstępem do walki wyborczej o odzyskanie pozycji. Pis ostatnio bardzo tracił, gdyby Lech wystartował w wyborach toby przegrał i bracia Kaczyńscy skończyliby się politycznie. Już zaczeli tracić pozycję we własnym środowisku. A tragiczna śmierć zrobiła z Lecha bohatera, wpisała go na trwale w karty historii, pochówek na Wawelu przypieczętuje to, a Jarosław zyskał dodatkowe punkty w walce o władzę.
Nie myślcie sobie, że w tym wszystkim nie ma polityki. To jest czysta polityka. Myślicie, że ktoś pytał córkę, gdzie chciałaby pochować rodziców. Na pewno nie.
Będzie musiała jeździć z pomorza do Krakowa żeby odwiedzić rodziców.
Dobrze, ze jest kłótnia, ludzie widzą niestosowność miejsca pochówku i dają temu wyraz. Gdyby nie ludzki szacunek dla zmarłego, te protesty byłyby znacznie większe. A tak każdy siedzi cicho, żeby uszanować śmierć człowieka.
Ten pochówek umniejsza wagę miejsca jakim jest Wawel w polskiej tradycji.
I to jest nieszczęście.
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:22
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:28
albo mozna głośno krzyknąć, albo zagryźć zęby i przemilczeć. więszkości ludzi się to nie spodobało, ale większość nie odzywa się głośno, żeby nie wywoływać niepotrzebnych emocji.
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:50
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:57
protestują głośno ci, którym puściły nerwy.
Napisano 15 kwietnia 2010 - 10:48
[*] † [*]
to taka moja refleksja.. wiecej w sumie nie mam nic do powiedzenia ale jedynie moge jeszcze dodac ze te wszystkie spekulacje ze strony rosyjskie tak jak i polskiej sa po prostu irytujace
Napisano 15 kwietnia 2010 - 12:17
rodzice mojej kolezanki stali w tej kolejce do palacu, staneli wczoraj o 22 a weszli dzisiaj po 8 ;]... 10 godzin stania, aby pochylic glowe nad trumna czlowieka zaledwie przez pare sekund
Napisano 15 kwietnia 2010 - 02:03
najbardziej mnie boli niedojrzale podejscie do tej calej sprawy, bo napisy na transparentach pod kuria krakowska typu : Nie dla kaczynskiego na wawelu, jest bardzo ale to bardzo nieodpowiednie w tym momencie i ciezkim okresie jaki przezywa cala Polska.
Tylko wodny zauważ, że nie można wyrazić swojej niechęci w żaden odpowiedni sposób. Uważam też, mimo że nie ma miary, która mówiłaby o tym kto gdzie ma być pochowany, że Wawel po raz n-ty mówię nie jest odpowiednim miejscem dla Lecha Kaczyńskiego i chyba każdy racjonalnie myślący wie dlaczego. Na więcej słów nie mam ochoty. Pozdrawiam. Takiego tematu w ogóle być nie powinno.
w życiu każdego z was jest coś, co w trudnych chwilach was trzyma przy nim... dla mnie jest tym pfkkk
nie ufam nikomu kocham tylko tych co na to zaslużyli...
ciężki charakter ? wiem mam z natury, ale chcę wierzyć w słońce, nie chcę już wierzyć w chmury!
Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj, Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj nieee, bo przyjaciela straciłbyś
bo przyjaciela straciłbyś jak jaaa..
(...)a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak On,a czy pomyślałeś skąd biorą się tacy jak Onnn..
(...)był jednym z niewielu skazanych na bluesa, ten wyrok dodawał mu siłł..
(...)lecz często uciekał by stanąć nad wami, by nabrać znów sił..
(...) skazany na bluesa no ilu jeszcze jest takich jak On?!?
niee ty go nie znałeś..
Ja tu jeszcze wróce
========================================================================================================
Napisano 15 kwietnia 2010 - 02:34
Napisano 15 kwietnia 2010 - 05:06
Idealna ilustracja tego co pisałem...
W sumie wszyscy co sie tutaj wypoiwadamy mamy praktycznie identyczne zdanie tylko roznimy sie pogladem co do tego jak powinnismy je wyrazic;]
Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:08
W sumie wszyscy co sie tutaj wypoiwadamy mamy praktycznie identyczne zdanie tylko roznimy sie pogladem co do tego jak powinnismy je wyrazic
Owi jak to pieknie napisal, az sam z siebie dumny jest ;p
W sumie wszyscy co sie tutaj wypoiwadamy mamy praktycznie identyczne zdanie tylko roznimy sie pogladem co do tego jak powinnismy je wyrazic
Owi jak to pieknie napisal, az sam z siebie dumny jest ;p
Napisano 16 kwietnia 2010 - 09:58
Napisano 16 kwietnia 2010 - 10:06
a sami w kółko wałkujecie ten temat...
Napisano 16 kwietnia 2010 - 11:47
piszecie, że ludzie się sprzeczają gdzie prezydent ma spocząć; że mogliby darować, nie teraz..
a sami w kółko wałkujecie ten temat...
Na forum czy chodząc z transparentami po jednym z największych miast Polski? ; ) W ogóle taki temat jest chyba na każdym forum tak ... oblegany przez userów, w końcu nic dziwnego.
Napisano 16 kwietnia 2010 - 02:50
W d*pach im się poprzewracało. Brakuje tylko żeby jeszcze świętych zrobili z pary prezydenckiej.
Napisano 16 kwietnia 2010 - 05:22
Napisano 16 kwietnia 2010 - 07:26
http://www.youtube.c...h?v=ixR-9yQrlo0
ciekawe to jest.
A podejscie ludzi do tej sprawy jest załozne.
Ostatnio jakiś typ napisał na youtubie: " Ja wiedziałem że kaczki nie potrafią latać " ... mogli by się niektórzy powstrzymać z czymś takim...