Skocz do zawartości

Zdjęcie

bajzel i beznadzieja

• Zamknięty Temat jest zamknięty
166 odpowiedzi w tym temacie

#41 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 593 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 09:22

to starczy na krótko.

potrzebne jest rozwiązanie systemowe.

jedno jest pewne, swoboda prowadzi do chaosu.
swoboda działań na mapie wymaga odpowiedzialności,
nawet na zamkniętym serwerze jak Premium są z tym problemy, to co dopiero na publicznym, gdzie przewijają się setki przypadkowych graczy.
administratorzy i moderatorzy zajęci są własną grą, wojnami klanów, a okresowe sprzątanie nie wystarcza.

dlatego potrzebna jest nowa formuła serwera.

mam pewną ideę, ale jeszcze nie wiem jak ją wdrożyć, bo nie ma do tego gotowego systemu.

założenia systemu:
- kopać i ścinać można wszędzie, ale budować można tylko w miastach.
- limitowana ilość miast, założycielem (burmistrz - major) może być wybrana osoba na forum,
- tylko członkowie wyznaczonych przez majora klanów mogą zajmować działki w mieście,
- gracze mogą zajmować (claim) samodzielnie działki w miescie chunk 16x16, jeden lub więcej zaleznie od decyzji majora,
- tylko na swoich działkach gracze mogą budować
- major (oraz admini, moderatorzy) ma prawa do wszystkiego w mieście, sprawdza działki, sprząta itp.

innymi słowy, zdobywać materiały można wszędzie, ale budować tylko w miastach, którymi zarządzają wybrane osoby. mieszkańcami miast mogą być tylko członkowie klanów.
w każdym mieście może być jeden lub kilka zaprzyjaźnionych klanów.
niezrzeszeni gracze mogą tylko kopać i zwiedzać, ale nie mogą nic budować - chyba że na Nemea.

tak zgrubsza widzę ideę systemu.
  • 1

#42 Cinek

Cinek

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 393 postów
  • Ską…d:z kakao-land

Napisano 26 sierpnia 2012 - 09:31

Ciekawy pomysł.
  • 0
Drodzy gracze minecrafta. Przestaniecie się podniecać tym klanem HIA ?

#43 piotrekd00

piotrekd00

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 496 postów
  • Ską…d:Łask

Napisano 26 sierpnia 2012 - 09:48

mi się podoba ;]
  • 0

#44 Pawcio

Pawcio

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Ską…d:Z galaktyki k***ix

Napisano 26 sierpnia 2012 - 09:55

Jak bedzie nowy świat czy będzie taka możliwość że będe mógł swoj zamek przeniesć na ten nowy świat?
  • 0
Dołączona grafika

#45 puntapuntaMOD

puntapuntaMOD

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 511 postów
  • Ską…d:Z doliny muminków...

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:16

Ja bym po prostu dawał bany za brzydkie i nie sensowne budowle
  • 0

#46 Hagen1090

Hagen1090

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 218 postów
  • Ską…d:heavenu

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:36

Zgadzam sie bez sensu robic nowa mapke xd
  • 0
Dołączona grafika

#47 Cinek

Cinek

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 393 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:48

łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak chcesz dawać bana jak koleś zbuduje bezsensowne, niewiadomo co, jeden dzień tam pomieszka i to opuści.

Nie walnie jakiegoś zabezpieczenia, czy czegoś poczym można by było zwnioskować, że to dany gracz zbudował. Nie masz jakich kolwiek poszlak, śladów itp.

Jak chcesz dać bana takiemu gościowi ?

Użytkownik Cinek edytował ten post 26 sierpnia 2012 - 10:49

• 0

#48 Eurobercik

Eurobercik

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 437 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:54

Ale dlaczego w miastach mają mieszkać tylko osoby z klanów?
Dla mnie każdy gracz na początku dostaje mieszkanie w bloku, jak zasłuży, zostanie przeniesiony do lepszego mieszkania, a działka będzie płatna. Nowy gracz zbuduje na działce szałas, a jak dostanie swoje mieszkanie w bloku, dużo nie zepsuje, działki sprzedamy zaufanym graczom.
Co do majorów - może 2-3 osoby z administracji do jednego miasta, VIP-y mogą budować małe miejscowości koło metropolii. Wtedy będzie około 4-5 metropolii i kilka wioseczek.
  • 0
HIA
HEROBRINE IS ALIVE REVENGE
http://gamingcrew.pl...825-eurobercik/ <--- Jeżeli ci się nudzi, zapraszam na mój profil, w którym zamieszczam opowiadania o naszym serwerze

#49 Cinek

Cinek

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 393 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:56

Ale dlaczego w miastach mają mieszkać tylko osoby z klanów?

Bo tylko ogary budują sensowne budowle i im się należy ( zazwyczaj są w klanie ) :P
  • 0

#50 Pawcio

Pawcio

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Ską…d:Z galaktyki k***ix

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:59

Czyli każdy klan bedzie miał swoje miasto ?
  • 0
Dołączona grafika

#51 endo

endo

Porucznik

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 142 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 11:07

Czyli każdy klan bedzie miał swoje miasto ?

Pawcio, była propozycja aby klany zaprzyjaźnione mieszkały w jednym mieście. Czytaj uważnie.
  • 0
Dołączona grafika

Dream As You'll Live Forever. Live As You'll Die Today.

Dołączona grafika

#52 Darken

Darken

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 305 postów
  • Ską…d:Dirt-Land

Napisano 26 sierpnia 2012 - 11:12

Jestem za. Lecz jedna sprawa która wydawałaby się całkiem przyjazna to: Każdy gracz na początku dostaje darmową działkę 8x8 i jest git, dopiero puźniej moze łapać sie za klan... :nea:

Co wy na to? :D

Użytkownik Darken edytował ten post 26 sierpnia 2012 - 11:12

• 0
Dołączona grafika

#53 SeBa_11

SeBa_11

Szeregowy

• Recruit
  • Pip
  • 46 postów
  • Ską…d:Z Dirta Land :D

Napisano 26 sierpnia 2012 - 11:31

mnie najbardziej denerwuja te runiy ludzie biora zeczy z starych domkow i rozwalaja do polowy i potem ta druga polowa zostaje i tak sie robi ten caly syf a serwie ;]
  • 0

#54 Legend986

Legend986

Turbo Spamer

• Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 854 postów
  • Ską…d:z planety wodorostów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 11:50

darken absolutnie nie

Chciałbyś mieć działke 8x8 ? Ja wiem że należy ich ograniczać ale bez przesady.
  • 0

#55 tyro

tyro

Generał

• Head Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 593 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 12:42

administracja nie jest w stanie ogarnąć wszystkich graczy, cinek napisał o problemach identyfikacji.
poza tym, zniszcz czyjeś coś, a on potem sie skarży, że nie zdążył zbudować do końca i ktoś mu rozwalił.
te same problemy z banowaniem...

dawanie działek jak było na starej arcadii albo nemea, nie sprawdza się bo nie zawsze jest admin lub mod, a i on nie jest w stanie sprawdzić co kto zbudował, no i nie zawsze jest online, więc część graczy odchodzi bo nie może sie doczekać działki.

swoboda całkowita i totemy, jak obecnie, tez nie działa bo jest samowolka i chaos.

dlaczego tylko członkowie klanów mogliby budować?
bo klany są jakoś zorganizowane, mają szefów i jakąś strukturę, mogą kontrolować co robią ich członkowie.
Town Major mógłby być szefem największego klanu w mieście, poprzez struktury klanowe byłby w stanie kontrolować co kto robi w jego mieście, co buduje itp.

chcę przerzucić kontrolę i odpowiedzialność za to co się dzieje w miastach na klany.
administracja nie da rady kontrolować tego co się dzieje, tylko samorządne struktury mogą

ten system nie wyklucza hoteli.
brak praw do budowania nie wyklucza praw do używania drzwi, skrzynek, łóżek. to są osobne prawa. ktoś może mieć prawo używać, a nie mieć prawa budować. major, czy klan, mogą zbudować hotel, dla nie-członków.

zwłaszcza, że system nie zabraniałby kopania poza miastem, czyli ktoś mógłby mieszkać w hotelu w miescie, a kopać i polowac poza.

nie mam tylko systemu, który to mógłby zrealizować.
stworzenie tego jest możliwe, ale wymaga pracy.
  • 0

#56 Astelix

Astelix

Plutonowy

• Member
  • PipPipPip
  • 112 postów
  • Ską…d:Podkarpacie

Napisano 26 sierpnia 2012 - 12:51

A może usunąć totemy zrobić nową mapę cuba dostaną tylko gildie i nikt więcej a w każdej gildii był by portal na arenę walk klanowych portal był by w jedną stronę ze da się wejść ale nie da się nim wyjść po zakończeniu walki gracze zwycięskiej gildii byli by wyrzucani z areny.
  • 0

#57 marqos

marqos

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 300 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 01:01

Albo podzielic nową mape na prowincje i klany będą sie o nie biły.
  • 0
Gdy Pomorze nie pomoże, to pomoże może morze, a gdy morze nie pomoże to pomoże może Gdańsk.

#58 Eurobercik

Eurobercik

Chorąży

• Member
  • PipPipPipPipPip
  • 437 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 01:20

No dobrze, czyli budować mogą członkowie klanów, mieszkać w bloku może każdy. Działka do kupienia 16x za 32 emeraldy (proponuję by nie obejmowała podziemi, by łatwo można było robić metro).
Mogą być do kupienia za 16 emeraldów działki 8x8. Jak wspomniał Legend, zbudowanie mieszkania na tak małym terenie może nie być łatwe, ale nadaje się na szklarnie, sklepik itp.
A nie łatwiej byłoby wprowadzić "klasy"? Początkowi gracze są klasy I, lepsi klasy II, z możliwością kupienia w markecie terenu pod sklep (3 emeraldy za blok) i z możliwością zamieszkania w lepszym budynku, klasy III z możliwościa kupienia działki 8x8, klasy IV z możliwością kupienia działki 16x16. I klasa V która pozwala na posiadanie aż 3 działek, znaczne zniżki w sklepach.
Klasy zmieniał by admin/mod/major, żeby być w klasie III i wyższej trzeba być w klanie.
Klasa wyświetlałaby się przed nickiem na czacie jak zawód. Łatwo będzie wyłapać ambitnych graczy.

Użytkownik Eurobercik edytował ten post 26 sierpnia 2012 - 01:23

• 0
HIA
HEROBRINE IS ALIVE REVENGE
http://gamingcrew.pl...825-eurobercik/ <--- Jeżeli ci się nudzi, zapraszam na mój profil, w którym zamieszczam opowiadania o naszym serwerze

#59 Wik28

Wik28

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 311 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 02:10

Bercik po co ograniczac klasy dla graczy bez klanow?
  • 0
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#60 Wik28

Wik28

Sierżant

• Member
  • PipPipPipPip
  • 311 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 02:23

Tak naprawdę jestem za pomysłem tyra ale jeśli chodzi o struktury wioski/miasta to powinno zależeć od majora.
Dobry przykład jest na Minepedii.
  • 0
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0